Coronavirusul a suferit o mutaţie şi în România. Noua tulpină este mai rezistentă la vaccinuri şi medicamente

Virusul Covid19 a suferit o mutație şi în ţara noastră, mutație numită N439K, după cum transmite România TV. Tulpina a fost depistată prima dată în România în luna mai 2020, dar autoritățile de la Bucuresti nu au comunicat nimic pe acest subiect.

25 feb. 2021, 11:04
Coronavirusul a suferit o mutaţie şi în România. Noua tulpină este mai rezistentă la vaccinuri şi medicamente

Această mutaţie a fost descoperită la Institutul „Cantacuzino”, dar nici până în prezent nu se ştie dacă ea este mai agresivă. Totuşi, mai mulţi specialişti citaţi de România TV afirmă că ea este rezistentă la medicamentele şi vaccinurile existente în momentul de faţă pe piaţă.

Noua mutaţie este prezentă mai ales în nordul continentului, Danemarca raportând aproximativ 800 de cazuri de infecţie cu tulpina N439K. Totodată, au fost semnalate cazuri în Irlanda, Republica Cehă, Elveţia, Anglia, Australia şi Noua Zeelandă.

Citeşte şi Un reputat medic român trage semnalul de alarmă despre tulpina britanică de COVID: N-ar fi păcat să rişti să mori acum?

Agenția de presă rusă TASS scria în luna decembrie a anului trecut că 10% din populația testată pozitiv în Danemarca era infectată cu o mutație e coronavirus pe nume N439K, care a fost detectată prima dată în România, anul trecut, în luna mai și de atunci s-a extins în alte țări ale Uniunii Europene. Cercetătorii chinezi au descoperit că tulpina românească e mai rezistentă la anticorpi decât varianta originală a COVID-19.

Suntem îngrijorați de cât de eficient va fi un vaccin în cazul tulpinii  N439K. Prin urmare, ar fi indicat să monitorizăm prevalența acestei tulpini și dacă aceasta afectează cele mai vulnerabile grupuri de oameni„, spunea cercetătorul Tyra Grove Krause, citată de TASS.

Citeşte şi INSP: Tulpina britanică de coronavirus circulă deja în jumătate din județele ţării UPDATE

Până în prezent, cele mai contagioase şi agresive mutaţii ale noului coronavirus sunt tulpinile britancă, sud-africană şi braziliană. Mai mult decât atât, tulpina britanică a suferit ea însăşi o mutaţie.