Coronavirusul ar putea fi tratat cu proteine de la cămile şi alpace. Descoperirea inedită, făcută de cercetătorii din Suedia

Cercetătorii au descoperit că proteinele din sistemul imunitar al unor animale ar putea combate noul coronavirus. Fragmentele de anticorpi prelevate de la cămile sau alpace ar putea fi elementul cheie din tratamentul împotriva COVID-19, arată un studiu realizat de Institutul Karolinska din Suedia.

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 19:12
Coronavirusul ar putea fi tratat cu proteine de la cămile şi alpace. Descoperirea inedită, făcută de cercetătorii din Suedia

Oamenii de ştiinţă au descoperit că microproteinele produse de sistemul imunitar al acector animale au capacitatea de a bloca Sars-CoV-2, virusul care provoacă boala infecţioasă COVID-19, să pătrundă în celulele organismului uman.

Fragmentele de anticorpi, cunoscute şi sub denumirea de nanocorpi, se regăsesc în organismul camelidelor, precum cămilele, lamele şi alpacele, şi pot fi folosite pentru a combate infecţiile virale, relatează inews.co.uk.

Cercetătorii din cadrul Institutului Karolinska din Suedia susţin că nanocorpii prelevaţi de la camelide pot fi folosiţi în organismul uman. Motivul: sunt mai eficienţi decât anticorpii convenţionali în dezvoltarea unui tratament împotriva noului coronavirus, sunt de zece ori mai mici şi sunt mai ieftin de produs în cantităţi mari.

Descoperirea cercetătorilor din Suedia a fost publicată în jurnalul ştiinţific Nature Communications şi ar putea avea un rol important în dezvoltarea unui tratament antiviral împotriva COVID-19.

„Sperăm ca descoperirile noastră pot contribui la ameliorarea pandemiei de COVID-19 prin încurajarea examinării acestor nanocorpi pentru tratamentul împotriva acestei infecţii virale”, a declarat Gerald McInerney, cercetător din cadrul Karolinska Insitutet.

După ce au analizat probele de sânge prelevate de la o alpaca, cercetătorii au constatat că a existat o puternică reacţie imunitară împotriva coronavirusului. Cu ajutorul microscopiei crioelectronice, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice nanocorpul Ty1 care a avut capacitatea de a neutraliza virusul. Mai exact, se alipeşte de coroana de „ţepi” pe care coronavirusul o foloseşte pentru a pătrunde în organismul uman.

Astfel, virusul este blocat, iar infecţia poate fi prevenită, susţin oamenii de ştiinţă.

Un toxicolog rus susţine că starea lui Navalnîi ar fi putut fi cauzată de un abuz de alcool, stres sau oboseală