Coronavirusul este mai periculos decât gripa. Ce trebuie să faci dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată

Vlad Mixich, membru în consiliul director al Alianței Europene de Sănătate Publică, avertizează că noul coronavirusul este "ceva mai periculos decât virusul gripal", dar suficient de îngrijorător pentru persoanele în vârstă şi pentru cele ce suferă de diabet, boli de inimă, boli respiratorii sau hepatice. În cazul în care aflăm că am intrat în contact cu persoană contaminată cu virusul Covid-19, este recomandat să sunăm la 112 şi să consultăm medicul.

RomaniaTV.net
27 feb. 2020, 09:32
Coronavirusul este mai periculos decât gripa. Ce trebuie să faci dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată

Vlad Mixich, expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă EU-OSHA și este membru ales în consiliul director al Alianței Europene de Sănătate Publică, susţine că dintre cei „44600 de chinezi bolnavi de coronavirus studiați, 80% au fost cazuri ușoare. Deci 8 din 10 oameni cu Covid19 vor avea doar o formă ușoară, fără amenințare pentru viață”.

„Rujeola se ia mult mai repede decât Coronavirusul, e mult mai contagioasă (aviz părinților care ezită să-și vaccineze copilul contra rujeolei; pentru #ncov19 nu există vaccin).

Ebola sau SARS sunt mult mai ucigașe decât Coronavirusul, mai letale.

Cu toate acestea să nu minimalizăm: coronavirusul este ceva mai periculos decât virusul gripal, nu cu mult, dar suficient de îngrijorător pentru ca vârstnicii și persoanele cu alte boli cronice (diabet, cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) să evite pe cât posibil în perioada aceasta adunările publice și călătoriile”, a explicat Vlad Mixich.

Citeşte şi: Primele cazuri de contaminare cu coronavirus în alte state din Europa. Ultimele bilanţuri ale virusului ucigaş UPDATE

Reprezentantul Alianţei Europene de Sănătate Publică că a explicat că noul coronavirusul „nu afectează aproape deloc copiii și adolescenții”

„Nu știm sigur de ce, probabil datorită unei imunități mai bune. Se pare că există o memorie imună și o dată ce ai avut coronaviroză nu vei mai avea și a doua oară. Dar aici este nevoie de mai multe date statistice relevante pentru a putea jura cu mâna pe inimă că așa e”, a explicat el, menţionând că informaţiile pe care le-a prezentat au ca sursă studii științifice redutabile sau organizațiile internaționale de sănătate publică.

Cum ne protejăm de coronavirus

Mixich spune să „nu uitați treimea sfântă care ne apără de coronaviroză”.

1. Ne spălăm cât mai des pe mâini, bine bine cu săpun, ca să ne protejăm. Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja. Putem folosi și dezinfectant, cel puțin 60% alcool.

2. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați.

3. Dacă nu am avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus și nici nu am călătorit în țările cu cazuri STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.

!!! DACĂ AM AVUT CONTACT CU CINEVA SUSPECT/CONFIRMAT DE CORONAVIRUS SAU AM CĂLĂTORIT ÎN ȚĂRILE RESPECTIVE ȘI AVEM SIMPTOMELE DE MAI SUS => SUNĂM LA 112

Citeşte şi: Care este starea bărbatului din Gorj infectat cu coronavirus. Alte 17 probe biologice sunt în lucru la „Matei Balş”