Crăciun pe rit vechi 2022. Ce trebuie să faci în această zi! Iată lista tradițiilor și superstițiilor pentru 7 ianuarie!

Deși pentru românii obișnuiți ziua de 7 iauarie reprezintă elebrarea Sfântului Ioan Botezătorul, se pare că cei care petrec sărbătorile pe rit vechi elebrează Nașterea Domnului.

06 ian. 2022, 16:37
Crăciun pe rit vechi 2022. Ce trebuie să faci în această zi! Iată lista tradițiilor și superstițiilor pentru 7 ianuarie!

Crăciun pe rit vechi 2022.Persoanele care ărbătores Crăciunul pe rit vechi sunt ele care țin de calendarul iulian. Acum aproape o sută de ani, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian. De atunci, Biserica Ortodoxă s-a împărțit în două: Biserica pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou.

Crăciun pe rit vechi 2022. Ce trebuie să faci în această zi! Iată lista tradițiilor și superstițiilor pentru această zi!

Astfel, de Crăciun, copiii  poartă costume poplare și merg la colindat pe la casele vecinilor, în noaptea de Ajun. După colindat, familiile se adună în număr cât mai mare și  iau “Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer. Aceasta face trimitere la steaua care i-a ghidat pe magi către locul Nașterii Domnului.

În ziua de Crăciun, credinioșii merg la biserică să participe la Sfânta Liturghie. Tradiția continuă cu masa în familie, unde toți membrii se adună cu mic cu mare și împart din bucatele tradiționale gătite: sarmale, pește, ciorbe și supe, friptură. Ei gustă din vinul roșu și votcă, băuturi care stau la loc de cinste pe masă.

În eare zonă de pe teritorul țării noastre sau cele de peste graniță au propriile preparate tradiționale. Rușii lipoveni pun pe masa de Crăciun preparate tradiţionale precum: haladet (piftie cu reţetă specială), lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui), vareniki (colţunaşi cu brânză). Gospodinele basarabence pregătesc colaci mici şi „ajunel”, pe care le leagă cu o aţă, alături de câteva flori de busuioc, apoi le agaţă de icoană şi le păstrează până la Sfântul Gheorghe.

După trecerea sărbătorii Sfântului Gheorghe, gospodinele scot colacii şi le dau animalelor. Astfel duhurile rele vor sta departe de gospodării, iar binele va domni. Dumnezeu va avea astfel grijă de oameni și de animale.

În ziua de Crăciun, sub fața de masă, se pun bani și câteva fire de fân. Noul an ce vine va aduce roade îmbelșugate. Banii și fânul vor fi scoase de sub fața de masă de Bobotează pe stil vechi care se sărbătorește pe 19 ianuarie.

Citește și: Băutura care te ajută să dai jos mesele îmbelşugate de Crăciun şi Revelion, slăbeşti 5 kilograme în 12 zile. TREI ingrediente şi eşti gata de plajă