Criminalul Passaris cere să fie eliberat, după ce a ispăşit fracţia minimă de pedeapsă, 20 de ani. Ce probleme cu justiţia mai are „bestia din Balcani”

Konstantinos Passaris, care a ucis două persoane în România și cinci în Grecia, la începutul anilor 2000, s-a prezentat pe data de 25 august 2022 în fața Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată din cadrul Penitenciarului Arad.

22 sept. 2022, 21:46
Criminalul Passaris cere să fie eliberat, după ce a ispăşit fracţia minimă de pedeapsă, 20 de ani. Ce probleme cu justiţia mai are „bestia din Balcani”

Passaris ceruse şi în 2021 eliberarea condiţionată, dar cererea i-a fost atunci respinsă pe motiv că nu executase încă fracţia minimă de pedeapsă, astfel încât i s-a recomandat să facă o nouă încercare în luna august a acestui ani. Aflat la Penitenciarul Arad, grecul tocmai a ”împlinit” 20 de ani de când se află în spatele gratiilor, fracția minimă pentru deținuții pe viață.

Cerea înaintată de criminalul grec la 25 august a fost, de asemenea, respinsă, motivul invocat fiind acela că Passaris nu a avut un comportament ”exemplar” și ”excepțional”, astfel încât să poată fi considerat capabil să se reintegreze în societate.

”Din cuprinsul caracterizării aflate la dosar rezultă că deţinutul a adoptat o conduită oscilantă în perioada de detenţie, fiind sancţionat de 9 ori pentru atitudine necuviincioasă faţă de cadre şi nerespectarea Regulamentului de Ordine Interioară, confecţionare şi deţinere de obiecte interzise, sancţiunile fiind ulterior ridicate prin recompensare şi a fost recompensat de 44 de ori.

În aceste condiţii, faţă de perseverenţa infracţională a petentului, în raport cu ansamblul datelor caracteriale şi de personalitate a petentului şi faţă de prezenţa unor dificultăţi în respectarea normelor, aspect care reiese din comportamentul oscilant al condamnatului, instanţa apreciază că cererea nu este întemeiată, condamnatul nefiind pregătit pentru a fi redat societăţii, astfel că va respinge cererea de liberare condiţionată şi va fixa termen pentru rediscutarea situaţiei sale la data de 24.08.2023”, se arată în refuzul comisiei.

”Or, în cazul petentului Passaris Konstantinos prin sentinţa de condamnare s-a reţinut săvârşirea de către petent a unui număr de 2 infracţiuni contra persoanei, respectiv contra patrimoniului, de o gravitate deosebită, o activitate infracţională complexă, organizată, ceea ce corespunde unei denaturări deosebit de grave a conştiinţei sociale: criminalitatea îndreptată împotriva atributului esenţial al persoanei – viaţa – este expresia maximă a stării de neconformare la normele sociale.

Citeşte şi: Curtea de Apel Constanţa a decis definitiv ca dosarul lui Radu Mazăre să fie întors la DNA

În aceste condiţii, numai un comportament excepţional al condamnatului pe perioada detenţiei ar putea releva redempţiunea socială a petentului, anterior executării integrale a pedepsei, că realizarea efectelor educativ, retributiv şi disuasiv al pedepsei, avute în vedere tocmai la individualizarea pedepsei într-un anumit cuantum cu ocazia pronunţării condamnării (care, prin urmare, trebuie de regulă a fi executată integral) a avut loc şi prin executarea doar a unei fracţiuni din pedeapsă”, se mai arată în document.

Pe 8 septembrie, cererea lui a fost respinsă de Judecătoria Arad, însă grecul a făcut contestație, iar o decizie în acest sens va fi luată pe 6 octombrie.

Chiar dacă va scăpa din închisoare, Passaris nu scapă de probleme. Grecul are o decizie de extrădare solicitată de autoritățile elene și confirmată de justiția română, încă din 2020. Astfel, el va fi trimis în fața judecătorilor greci, pentru a da socoteală pentru crimele comise pe teritoriul acestui stat.

În anul 2000, Konstantinos Passaris s-a apucat de jefuit magazine și hoteluri în Grecia. El a fost arestat, însă a reușit să scape, ucigând doi polițiști și rănind grav un gardian.

Un an mai târziu el a mai împușcat o prostituată, de teamă ca aceasta să nu dea poliției informații despre el. Ulterior, grecul a mai ucis, aparent fără motiv, o farmacistă și pe sora acesteia.

Citeşte şi: Sorin Oprescu, mișcare de ultimă oră în instanță. Cum vrea să scape de condamnare