Crin Antonescu: Demisia lui Traian Băsescu ar fi un gest firesc

Crin Antonescu este de părere că demisia lui Traian Băsescu "ar fi un gest firesc" în contextul în care fratele lui, Mircea Băsescu, a fost reclamat pentru trafic de influenţă în favoarea lui Bercea Mondial şi a fiului lui, Florin Anghel, contra unor sume de bani.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 11:34
Crin Antonescu: Demisia lui Traian Băsescu ar fi un gest firesc

„Indiferent care va fi reacția președintelui, explicațiile sale, va căpăta amploare internațională și va prejudicia încă o dată, grav, imaginea României”, a spus Crin Antonescu, la Digi24.

Fostul președinte al PNL a susținut că o demisie din partea lui Traian Băsescu „ar fi un gest firesc într-o democrație, indiferent de gradul de implicare sau nu al său”.

În cazul unei eventuale demisii din partea președintelui țării, Crin Antonescu a spus că desemnarea unui candidat al PNL-PDL și o campanie electorală în acest sens devin presante.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost citat la DNA în dosarul în care Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, l-a reclamat pentru trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, Mircea Băsescu are calitate de făptuitor în dosar. La DNA va ajunge joi şi Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Traian Băsescu a declarat joi, referindu-se la scandalul în care este implicat fratele lui, Mircea Băsescu, că nu a făcut nici o intervenţie nici la poliţişti, nici la procurori sau judecători în cazul condamnării lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, dar a spus că ştia de anul trecut de problemele fratelui său când i-a recomandat să se adreseze Parchetului din Constanţa. La finalul, şeful statului i-a reproşat lui Mircea Băsescu anturajul în care a intrat şi, cu lacrimi în ochi, l-a avertizat pe Mircea Băsescu de faptul că dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă în faţa legii.

Mircea Băsescu a transmis, într-un comunicat de presă, că preşedintele Traian Băsescu nu are „niciun fel de legătură” cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că înregistrările audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea susţin starea de fapt prezentată de el în cuprinsul plângerii penale pentru şantaj.

Mircea Băsescu a negat că ar fi luat vreun ban de la familia lui Bercea Mondial, iar suma de 250.000 de euro care apare în înregistrări ar fi banii împrumutaţi de familia lui Anghel lui Marian Căpăţână.

„Este vorba despre banii cu care Marian Căpăţână venise să dea înapoi împrumutul luat şi care erau acolo, în biroul alăturat. Marian Căpăţână era acolo cu plasa cu bani (…) Eu nu am luat nici un ban.. N-am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea Mondial”, a declarat fratele preşedintelui.

Victor Ponta este de părere că Traian Băsescu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României după scandalul în care a fost implicat fratele său, Mircea Băsescu, „pentru a apăra ideea independenţei justiţiei”. 

Cred că preşedintele, şi orice preşedinte nu doar Traian Băsescu, ci orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, pentru a nu arunca o urmă de îndoială asupra activitaţii justiţiei, ar trebui să demisioneze imediat în aşa fel încât nimeni să nu poată să considere că din poziţia pe care o ocupă poate să influenţeze ancheta„, a declarat premierul Victor Ponta.