Criză de paturi la Terapie Intensivă în România. În Capitală este situaţia cea mai critică

România se confruntă deja cu o criză de paturi la Terapie Intensivă. Specialiştii estimează că în jur de 10-12 octombrie vom atinge capacitatea maximă. În Capitală, unde vineri s-a înregistrat un record - peste 500 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 în 24 de ore, este situaţia cea mai critică.

RomaniaTV.net
03 oct. 2020, 09:23
Criză de paturi la Terapie Intensivă în România. În Capitală este situaţia cea mai critică

De trei zile autorităţile au anunţat peste 2.000 de noi cazuri zilnice în România. Dacă în următoarea perioadă se va menţine acest număr de peste 2000 de noi îmbolnăviri zilnice, acest lucru va duce ca, undeva pe 10-12 octombrie, sa avem o accelerare substanțială a cazurilor din Terapie Intensivă, cel mai probabil ajungându-se la capacitatea maximă de 1.000 de locuri dedicate pacienților cu COVID-19.

Vorbim despre o situatie alarmanta in contextul in care locurile la ATI sunt o problemă chiar si in momentul de fata. La momentul acesta discutăm despre o presiune regională, cel puțin pentru zonele ale ţării au devenit focar, iar Bucureștiul este una dintre ele.

În Bucureşti deja locurile pentru pacientii cu COVID-19 care au nevoie de Terapie Intensiva sunt epuizate de câteva săptămâni bune. Mai mult decât atât, Capitala este cea mai afectata, raportand ieri o cifra record de peste 500 de cazuri noi.

 Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat vineri un nou record de infectări zilnice cu noul coronavirus. 2.343 cazuri noi COVID-19 au fost raportate vineri în România după efectuare a 26.011 de teste. Este a trei zi consecutivă în care numărul cazurilor noi se menţine peste 2.000. Cele mai multe cazuri noi au fost raportate la Bucureşti: 517 persoane diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. De asemenea, 53 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au murit. În prezent la Terapie Intensivă sunt internate 571 persoane. 

Orban, după recordul de infectări cu COVID: Riscul apariţiei de noi restricţii creşte odată cu majorarea numărul infectaţilor zilnic

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că o creştere a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2 poate fi oprită prin respectarea strictă a regulilor de protecţie. Orban a adăugat că „riscul” apariţiei de noi restricţii este mai mare cu cât numărul cazurile de persoane diagnosticate cu COVID-19 creşte.

 

Avertismentul INSP! Situaţiile în care asimptomaticii pot transmite virusul la persoanele care poartă mască de protecţie

Într-un document publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică sunt prezentate mai multe situaţii în care poate fi transmis noul coronavirus de către persoanele infectate asimptomatice. Documentele prezintă situaţiile în care riscul transmiterii virusului este scăzut, mediu sau ridicat.

Conform INSP, un risc ridicat de transmitere a virusului de la persoanele infectate asimptomatice există atunci când contactul este de lungă durată, fără mască, într-un spațiu aglomerat.

Citeşte şi: OMS: COVID-19 afectează mai mult locuitorii marilor oraşe, unde poluarea este mai mare

De asemenea, conform documentelui există riscul de îmbolnăvire cu coronavirus indiferent dacă persoana în cauză poartă mască, în cazul în care contactul este de lungă durată iar aerisirea este inadecvată. 

Mai mult decât atât, în momentul în care o persoană poartă mască într-un spaţiu care nu aglomerat, iar încăperea este bine aerisită există şanse mici de infectare.

 

Noi simptome îngrijorătoare ale COVID-19 la adulţi. Până acum apăruseră doar la copii. Explicaţia medicilor

Noi simptome ale infectării cu coronavirus similare cu simptomele unui sindrom inflamator rar în rândul copiilor (MIS-C) au fost identificate de medici şi la mai mulţi adulţi, avertizează Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA. 

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a descris cazurile a 27 de adulți cu vârste cuprinse între 21 și 50 de ani. Majoritatea au avut inflamații extreme pe tot corpul, iar mai multe organe, precum inima, ficatul și rinichii, dar nu și plămânii, le-au fost afectate, se arată în raportul Centrului, citat de Digi24.

Deși hiperinflamarea și disfuncția organelor extrapulmonare sunt simptome în rândul adulților spitalizați cu forme severe de COVID-19, aceste afecțiuni sunt în general însoțite de insuficiență respiratorie. În schimb, pacienții cu MIS-A au avut simptome respiratorii minime, hipoxemie (oxigen scăzut în sânge) sau anomalii observate în radiografii. Doar 8 din 16 pacienți au avut simptome respiratorii documentate înainte de apariția MIS-A.

O treime din cei 27 de pacienți au fost testați negativ pentru infecția cu coronavirus, dar au fost testați pozitiv pentru anticorpi, fapt ce a indicat că aceștia trecuseră prin infecția cu SARS-CoV-2.