Criza financiară ce afectează sute de mii de români. Cea mai dezvoltată țară suferă de o cădere economică mai gravă decât în 2008

Cea mai dezvoltată țară din Europa suferă de o criză economică mai dură ca în 2008. Sute de români sunt afectați de acest picaj financiar, cauzat de războaiele din Ucraina și Israel, dar și datoriile guvernamentale și blocarea traficului maritim prin canalul Suez.

09 feb. 2024, 15:08
Criza financiară ce afectează sute de mii de români. Cea mai dezvoltată țară suferă de o cădere economică mai gravă decât în 2008
Criza financiară ce afectează sute de mii de români. Cea mai dezvoltată țară suferă de o cădere economică mai gravă decât în 2008

Cea mai mare putere economică din Europa, Germania, unde trăiesc peste 800.000 de români, este lovită grav de criză financiară fără precedent. Episodul picajului financiar este mai greu de gestionat decât cel din 2008.

Citește și: Cum arată un sens giratoriu turbo și cum funcționează. Noul concept este larg răspândit în Franța, Olanda, Belgia și Germania

Criza financiară ce afectează sute de mii de români

Producția fabricilor din Germania a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, depășind criza financiară din 2008 pentru cea mai lungă scădere din toate timpurile, potrivit Financial Times. Producția industrială a scăzut cu 1,6% de la lună la lună în Germania în decembrie, sub depășirea prognozelor economiștilor de scădere cu 0,4%. Producția fabricilor germane a scăzut cu 1,5% pe parcursul întregului an 2023 și cu 10% înainte de apariția pandemiei de Covid-19.

Cea mai mare scădere din decembrie a fost producția de produse chimice, cu 7,6% față de luna precedentă, ducând sectorul la cea mai scăzută producție anuală din 1995. În industriile consumatoare de energie, producția a scăzut cu 5,8% în luna decembrie a acestei luni, au anunțat autoritățile germane.

Costurile ridicate ale energiei și cererea internă și externă slabă vor face ca producția industrială germană să scadă în continuare în 2024. Costurile ridicate ale energiei și cererea internă și externă slabă vor face ca producția industrială germană să scadă în continuare în 2024”, a spus Franziska Palmas, economist senior de la Capital Economics, conform MSN.

Scăderi deosebit de puternice au fost și în construcții, cu o scădere de 3,4%. Totuși, creșterea cu 4,0% a producției în industria auto a avut un efect pozitiv asupra rezultatului general, însă insuficient pentru economie per total.

Scăderea bruscă atât a exporturilor, cât și a importurilor, precum și a producției industriale de astăzi, nu numai că ilustrează slăbiciunea coloanei vertebrale a economiei germane, dar crește și riscul unei revizuiri în scădere a creșterii PIB-ului în trimestrul al patrulea”, a declarat Carsten Brzeski, director global la ING.

Produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% în al patrulea trimestru comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce i-a determinat pe economiști să lanseze un avertisment serios despre o nouă recesiune.

În ultimul trimestru al anului, producția industrială a scăzut cu 1,8% față de cele trei luni precedente. În noiembrie, producția a scăzut cu 0,2% față de octombrie, după ce rezultatele preliminare au fost revizuite în sus de la o scădere de 0,7%. În 2023, producția a fost cu 1,5% mai mică decât în 2022, după ajustarea calendaristică.

Comenzile industriale germane au crescut în mod neașteptat cu 8,9% în decembrie, înregistrând cea mai mare creștere lunară din ultimii trei ani, determinate de „un număr excepțional de mare” de comenzi de avioane, cel mai probabil în contextul conflictelor armate din lume.

Citește și: Criza forței de muncă acaparează Europa. Un patron român se plânge că nu găsește oameni, chiar dacă oferă salarii de aproape 3.000 de euro: „Le dăm chiar și banii înainte”