Cu ce putem înlocui zahărul. Iată îndulcitorii naturali recomandaţi de specialişti

Toţi medicii şi nutriţioniştii recomandă să consumăm cât mai puţin zahăr fiindcă nu e un produs benefic nici pentru sănătatea noastră, nici pentru siluetă. Putem, desigur, să înlocuim zahărul cu alţi îndulcitori. Mierea e cea mai recomandată, însă ea nu poate înlocui în orice situaţie zahărul.

19 nov. 2021, 10:18
Cu ce putem înlocui zahărul. Iată îndulcitorii naturali recomandaţi de specialişti

Iată cei mai buni îndulcitori naturali care înlocuiesc zahărul.

Consumul excesiv de zahăr industrial poate duce la o acumulare mai mare de grăsime viscerală, care se poate transforma în boli precum cea a  ficatului gras,  contribuie la diabet, atunci când exista predispozitie genetică, obezitate, perturbă sistemul imunitar  şi  crește riscul de boli de inimă. Consumul de prea mult zahăr poate crește inclusiv tensiunea arterială și generează inflamația cronică, ambele fiind căi patologice ce favorizeaza bolile de inimă.

Iată ce îndulcitori pot înlocui zahărul:

Mierea de albine

E bună la gust, e sănătoasă şi da, e cel mai bun înlocuitor pentru zahăr. Totuşi, nu poţi pune miere chiar în orice prăjitură sau băutură. Mierea este compusă din fructoză 40%, glucoză 30%, apă și minerale, incluzând aici fier, calciu, potasiu și magneziu, însă este săracă în vitamine. Mult mai dulce decât zahărul alb, mierea are însă și un conținut mare de carbohidrații și are un nivel caloric crescut.

Este mierea mai bună decât zahărul? Există numeroase aspecte de luat în considerare. În mod obișnuit, mierea are un index glicemic mai mic decât cel al zahărului, însemnând că nu ridică glicemia din sânge la fel de repede. Acest lucru însă poate depinde de tipul de miere și floarea din care provine, existând miere cu index glicemic ce-l depășește pe cel al zahărului.

Stevia

Stevia se extrage din frunzele plantei cu același nume și se găsește de obicei sub formă de pulbere uscată sau extract lichid. Având o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât cea a zahărului, Stevia Rebaudiana este bogată în stevioglicozide (steviozida și rebaudioza A – care dau gustul dulce), vitaminele A și C, fibre alimentare, oligoelemente (zinc, calciu, fosfor, magneziu, crom). Acest îndulcitor natural nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Siropul de curmale

E un aliment rezultat dintr-un fruct, deci nu conţine doar zahăr. Are indicele glicemic scazut  – dupa cum reiese din unele studii  privind efectul asupra glicemiei în timp real, are un IG de 47 +/- 2. De asemenea, este mai scăzut în fructoză decât majoritatea îndulcitorilor. Fiindcă siropul de curmale contine zaharuri  naturale, care nu cresc brusc  nivelul zahărului din sânge lca cel artificial, este o alegere mai buna si  pentru persoanele cu diabet zaharat.

Siropul de arţar

Siropul de artar pe post de înlocuitor al zaharului – bogat in antioxidanti de pret, dar si in magneziu si zinc, siropul de artar are o aroma foarte dulce.

Ce îndulcitori sunt buni pentru diabetici

Xilitolul, eritolul, sorbitolul sau maltitolul sunt diverși compuși derivați din fructoza sau maltoza care se găsesc în mod natural în fructe și cereale. Aceste substanțe sintetizate sunt recomandate diabeticilor și nu au efecte controversate asupra sănătății dacă sunt consumate moderat.

Nu e bine să le consumaţi în cantităţi mari, este posibil să provoace anumite probleme gastrice. Spre exemplu, doza zilnică de xilitol tolerată de un organism sănătos este de 90 de grame, în timp ce doza zilnică recomandată din celelalte substanțe este sensibil mai mică.

Citeşte şi Leguma-minune care e un adevărat medicament natural pentru sănătate. Are numeroase beneficii pentru organism și ajută la ameliorarea a nu mai puțin de 80 de afecțiuni!

Îndulcitori pe care să îi evităm

  • Siropul de fructoză e mai bine să fie evitat pe cât posibil. Se obţine prin transformarea amidonului de porumb în glucoză și apoi conversia acesteia în fructoză, acest îndulcitor trebuie consumat cu mari rezerve. Pe termen lung, s-a demonstrat că afectează ficatul, favorizează apariția diabetului și a obezității.
  • Zahărul din nucă de cocos poate fi consumat, dar de preferat în cantităţi moderate. Se obține prin fierbere și dezhidratarea laptelui de cocos, are un conținut redus de fructoză și un procent bun de vitamina C. Problema este că are cam același procent de carbohidrați și calorii ca și zahărul, astfel că trebuie consumat cu prudență, dacă ții la silueta ta.

De ce dau, de fapt, cartofii prăjiți dependență. Zahărul, elementul nociv care ne pune sănătatea în pericol!