Cu un nou CEO, Telekom România încă nu şi-a rezolvat problemele de acoperire după amenda record de 700.000 de Ron de la ANCOM! Compania riscă acum să fie exclusă de la noua licitaţie 5G!

Chiar dacă a primit o amendă uriaşă de la ANCOM înca din luna ianuarie, compania Telekom este acuzată că nu şi-a rezolvat nici până acum problemele cu semnalul reţelei de telefonie mobilă, aşa cum este obligată prin licențele de utilizare a spectrului radio. Datele ANCOM arată că, dintre cei patru operatori de telefonie mobilă, Telekom are cea mai slabă acoperire din România, cu toate că operatorul este obligat să furnizeze servicii de telefonie mobilă în zonele locuite de cel puţin 98% din populaţia ţării. În pofida sancţiunilor repetate de la autorităţi, Telekom “insistă” şi vrea să participe la licitaţia pentru licenţele 5G de luna viitoare deşi nu şi-a îndeplinit planul de acoperire pe licenţele vechi, ceea ce este criteriu eliminatoriu pentru licitaţia 5G.

26 oct. 2021, 07:18
Cu un nou CEO, Telekom România încă nu şi-a rezolvat problemele de acoperire după amenda record de 700.000 de Ron de la ANCOM! Compania riscă acum să fie exclusă de la noua licitaţie 5G!

La mai bine de nouă luni după ce ANCOM i-a aplicat o amendă de 700.000 de lei pentru lipsa semnalului, Telekom România are în continuare probleme cu acoperirea în reţeaua sa de telefonie mobilă, cu toate că are în portofoliu peste 3,5 milioane de clienţi în România. Surse bine informate din piaţa telecomunicaţiilor au precizat pentru Româniatv.net că Telekom nu a căutat să-şi îmbunătăţească reţeaua, în pofida sancţiunilor primite al doilea an consecutiv de la ANCOM pentru aceleaşi probleme cu acoperirea. Mai mult, un oficial al Telekom a recunoscut pentru Româniatv.net că lipsa semnalului nu ar fi fost rezolvată deoarece eforturile ar fi fost concentrate în ultimele luni către fuziunea cu gigantul telecom Orange.

„Sunt investiţii în curs peste tot. Eu ştiu cât s-au făcut din ele? N-aş putea să vă spun acum. Ultimele luni au fost foarte închise în comunicare datorită tranzacţiei. N-ai voie să faci multe declaraţii pe niciun subiect”, a declarat Borbèly Kàroly, Public Affairs Director al Telekom, pentru Româniatv.net.

Cele spuse de Borbèly Kàroly, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost secretar de stat în Ministerul Energiei, se confirmă şi modul în care conducerea Telekom ar vrea să-şi “ascundă” adevăratele probleme cu reţeaua de telefonie mobilă. Contactaţi de Româniatv.net pentru a explica dacă amenda uriaşă pe care a primit-o compania ar putea duce la creşterea preţurilor abonamentelor clienţilor reţelei de telefonie mobilă, reprezentanţii Telekom au refuzat să ofere orice fel de informaţie.

„Mulțumim pentru interes şi solicitare. La acest moment, compania nu dorește să comenteze. Dacă vom avea ceva de comunicat, vom reveni către dumneavoastră”, este răspunsul reprezentanţilor Telekom România, la solicitarea Româniatv.net trimisă în luna martie.

Telekom şi-a schimbat CEO-ul, dar obiceiurile nu. Cum a ieşit Telekom pe primul loc la lipsa semnalului în România

În ianuarie 2021, ANCOM a finalizat cea de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul Românie, în urma căreia operatorul Telekom a fost sancţionat cu 700.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire de 98% din populaţia României.

Potrivit ANCOM, campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale şi secundare.

În cadrul campaniei a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localități, localități cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale.

Harta din care reiese că Telekom are probleme cu semnalul în zone din apropierea marilor oraşe / sursa foto: aisemnal.ro

Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%. (…)

Astfel, Telekom Mobile a fost sancţionat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordăm operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezintă o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice, a mai precizat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

De asemenea, în ianuarie 2020, Telekom a încasat o altă amendă tot în valoare de 700.000 de lei din acelaşi motiv: neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire cu voce mobilă.

De ce a fost amendată compania Telekom şi ce obligaţii avea faţă de clienţi şi de autorităţile statului

Potrivit ANCOM, iată care sunt rezultatele comparative ale măsurătorilor realizate în cadrul campaniilor de verificare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă:

Operator mobil ORANGE RCS&RDS TELEKOM MOBILE VODAFONE
Procent acoperire servicii de voce 2019 97,81% 95,42% 96,53% 97,76%
Procent acoperire servicii de voce 2020 98,27% 98,02% 97,25% 98,16%

Conform licenţei de utilizare a spectrului radio deţinut, compania Telekom Mobile era obligată să acopere cu servicii de voce locuite cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, pâna la data de 5 aprilie 2017. Chiar şi în ianuarie 2021, operatorul de telefonie mobilă nu şi-a respectat obligaţiile.

Telekom are încă probleme cu semnalul, dar vrea reţele 5G

În urmă cu două săptămâni, Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat lansarea procedurii de selecție competitivă pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile. Este vorba de mini-licitația 5G programată a fi finalizată în acest an, în care cumpărarea întregului spectru disponibil în licitație la prețul de pornire ar conduce la obținerea sumei de 72,5 milioane de euro, notează Hotnews.ro.

Caietul de sarcini aferent acestei licitații prevede unele obligații de acoperire și dezvoltare în sarcina câștigătorilor de licențe. Pentru licențele ce vor fi acordate în banda de 800 MHz, obligațiile vizează asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populația a 56 de localități, specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicații mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligație curge, cel târziu, de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenței, respectiv 5 aprilie 2029.

Citeşte şi: Legea 5G, adoptată de Parlament. Când vor putea românii să aibă acces la noua tehnologie

Surse din domeniul telecomunicaţiilor au precizat pentru Romaniatv.net că Telekom ar vrea să participe la licitaţia pentru reţelele 5G, cu toate că nu şi-a respectat obligaţiile angajate faţă de ANCOM privind acoperirea. De altfel, reprezentanţii Telekom au menţionat că, în cazul acestor licitații, prețul impus de statul român pentru licențiere este un element important, când o companie ia decizia participării.

“Mai avem și condițiile în care se poate face deployment pe tehnologia 5G și atunci, cu atât mai mult, ca operator, ne dorim ca de la momentul la care vor fi publicate condițiile de participare la licitație până la momentul în care vom participa efectiv, să beneficiem de un interval de timp rezonabil, astfel încât să avem business skills-uri corect pregătite și aprobate”, a precizat în mai, directorul juridic al Telekom România, Florina Tănase, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 17 noiembrie 2021 care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă cel mai târziu la data de 25 noiembrie 2021.

Citeşte şi: Posturile Telekom Sport, deţinute de Orange România. Modificarea s-a făcut cu acordul membrilor CNA

Problemele cu lipsa semnalului”, “acoperite” de Telekom prin schimbări de conducere

Telekom a anunţat că din 1 septembrie 2021 are un nou director executiv (CEO), în persoana Dinei Tsybulskaya, ca urmare a separării Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM) și Telekom Romania Communications S.A. (TKR).

Schimbarea vine în contextul în care Orange a anuţat finalizarea tranzacției prin care a achiziționat pachetul majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications, în timp ce statul român deține restul de 46% din acțiuni.

Începând din  30 septembrie, Telekom Romania Communications este parte a grupului Orange, funcționând în continuare ca o companie de sine stătătoare, subsidiară a Orange România.

Pe 28 iulie, Comisia Europeană a aprobat achiziția propusă a Telekom Romania Communications („TKR”) de către Orange SA („Orange”).

Aprobarea este condiționată de cesionarea participației minoritare de 30 % a TKR în Telekom Romania Mobile Communications („TRMC”), care este un concurent direct al Orange.

„Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicații rapide și fiabile și la o panoplie suficientă de soluții alternative pe piață. Grație acestei decizii și angajamentelor propuse de Orange, piața telecomunicațiilor din România va continua să ofere servicii de comunicații de înaltă calitate la prețuri competitive”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Citeşte şi: Tânără cu Covid internată la Marius Nasta, în stare critică, după ce a fost readusă la viață în urma unui stop cardiac