Culmea sancţiunilor: Gazprom încasează DUBLU de la UE în 2022

În ciuda sancțiunilor, gigantul rusesc încasează 200 de milioane de dolari pe zi de la statele membru UE, potrivit unei analize.

20 mai 2022, 23:18
Culmea sancţiunilor: Gazprom încasează DUBLU de la UE în 2022

Analiștii Citigroup prevăd că din cauza creșterii puternice a prețurilor la gaze din acest an Gazprom şi implicit Rusia ar putea primi un record de 100 de miliarde de dolari de la UE, adică aproape de două ori mai mult decât în ​​2021, potrivit ziarului francez Les Echos.

Rusia se laudă cu o armă secretă, laserul care poate arde o dronă inamică în câteva secunde

Această sumă este de două ori mai mare decât anul trecut, când prețurile erau „deja ridicate” și nu ia în calcul veniturile din alte surse de energie, precum petrolul și cărbunele, a spus ziarul.

„În ciuda sancțiunilor, declarațiilor zgomotoase și promisiunilor de a impune un embargo, cele 27 de state membre UE plătesc Gazprom 200 de milioane de dolari pe zi”, a spus ziarul, citând calcule ale lui Thierry Bross, profesor la Institutul de Studii Politice din Paris.

Lovitura devastatoare pentru Putin vine din SUA. Ucraina poate distruge flota Rusiei
Mai multe companii europene au deschis conturi în ruble pentru a plăti gazul rusesc și, potrivit premierului italian, cel mai mare importator de gaze din Germania a plătit deja în ruble. La sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind plata gazelor în ruble de către țările UE.