Cum a ajuns România țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană

România a devenit țara cu cel mai mare număr de mame minore din Europa. Vârsta medie a mamelor adolescente din mediul rural din țara noastră e de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la a doua.

09 oct. 2021, 18:58
Cum a ajuns România țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană

Cinci mame adolescente nu au făcut niciodată investigații pe parcursul sarcinii, a dezvăluit un studiu recent realizat de Organizația Salvați Copiii.

Cele mai recente statistici indică faptul că 23% din mamele minore din UE trăiesc în România, un alt aspect neplăcut la care țara noastră este pe primul loc la nivelul UE.

Mai mult, România are una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Uniunea Europeană, printre motive fiind lipsa accesului la servicii pentru gravide dar și lipsa de educație sexuală în școli.

Cum a ajuns România în acest top

Potrivit studiului făcut de Salvați Copiii, 39% din mamele adolescente din zonele rurale au spus că nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și/sau a resurselor financiare necesare.

87% dintre gravidele și mamele adolescente din zonele rurale defavorizate din țara noastră nu au utilizat nicio metodă contraceptivă. Conform analizei, dacă 16,3 ani este vârsta medie a nașterii primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate, la 22,9 ani acestea se află deja la cel de-al cincilea copil. 20,4 ani au în medie tații copiilor acestor gravide sau mame minore din zonele rurale din România.

72% dintre tinerele fete și femei intervievate afirmă că locuiesc într-o cameră sau cel mult două, împreună cu alte persoane din familie, fapt ce indică precaritatea condițiilor în care trăiesc atât ele, cât și copiii lor. De asemenea, o problemă majoră o reprezintă și veniturile, care ajung doar pentru strictul necesar. În unele cazuri, alocația este singura sursă de venit a familiei. 58% dintre tinere apreciază că perioada pandemiei a afectat în mod negativ șansele adulților din familia lor de a lucra (în munci ocazionale sau cu ziua), în comparație cu luna februarie a anului 2020.