Cum ne afectează consumul de cartofi prăjiți sănătatea mintală. Riscul de anxietate crește cu 12%

În ultimii ani s-a vorbit aproape în mod constant despre modul în care ne influențează regimul alimentar starea emoțională, iar legătura pare să fie una strânsă. Un studiu recent, desfășurat pe parcursul a peste 11 ani a reliefat că persoanele care consumă cartofi prăjiți în mod frecvent au șanse mai mari de a se confrunta cu depresie și anxietate.

25 apr. 2023, 17:04
Cum ne afectează consumul de cartofi prăjiți sănătatea mintală. Riscul de anxietate crește cu 12%

Cartofii prăjiți sunt una dintre mâncărurile favorite ale tinerilor, asociem această garnitură cu aproape orice fel principal de mâncare. Totuși, puțină lume și-a pus problema că un consum frecvent al acestui aliment ar putea avea un impact negativ asupra sănătății noastre mintale. Se pare că persoanele care consumă în mod regulat alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, sunt expuse unui risc cu 12% mai mare de a se confrunta cu anxietate și cu 7% mai mare de depresie, conformu unui studiu realizat în Hangzhou, China. Această asociere a fost mai pronunțată în rândul bărbaților și în cazul consumatorilor mai tineri.

Citește și: Chef Joseph Hadad a dezvăluit secretul cartofilor prăjiți perfect. Trucul prin care devin crocanți

Este deja cunoscut faptul că alimentele prăjite se află pe lista de factori care pot genera obezitate, hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate. Acum, acest studiu publicat în revista PNAS a deschis drumul pentru o nouă discuție, respectiv impactul acestor alimente asupra sănătății mintale. De mai multă vreme, se vorbește despre impactul regimului alimentar asupra emoțiilor noastre, iar legătura este una extrem de pronunțată. Totuși, până acum este important de menționat că aceste rezultate sunt preliminare. Mai mult, nu se poate afirma cu certitudine dacă alimentele prăjite au dus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă deja cu simptome ale depresiei sunt mai orientate către astfel de alimente.

Cum ne influențează cartofii prăjiți emoțiile

Acest studiu a fost desfășurat pe parcursul a 11,3 ani și a evaluat 14.728 de persoane. După ce în primii doi ani, au fost excluși participanții diagnosticați cu depresie, au fost descoperite în total 8.294 de cazuri de anxietate şi 12.735 de cazuri de depresie la cei care au consumat alimente prăjite. Mai mult, acest studiu a reliefat că, în mod specific, cartofii prăjiţi au avut o creştere de 2% a riscului de depresie, comparativ cu carnea albă prăjită.

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite creşte riscul de anxietate/depresie”, a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viaţă, care nu a fost implicat în studiu.

„Cu toate acestea, calea cauzală ar putea la fel de uşor să meargă în direcţia opusă: persoanele cu anxietate/depresie se îndreaptă spre „mâncarea de confort” cu o frecvenţă din ce în ce mai mare pentru a obţine o aparentă uşurare”, a adăugat Katz, fondator al organizaţiei non-profit True Health Initiative, o coaliţie globală de experţi dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viaţă. Cei cu simptome subiacente de anxietate şi depresie ar putea apela la ”alimente de confort” ca modalitate de automedicaţie”, a mai subliniat el.

Alimentele nesănătoase şi nutriţia deficitară pot scădea starea de spirit şi pot progresa o afecţiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

Citește și: Ce mănâncă Mihaela Bilic într-o zi obișnuită. „Parizerul, merdenelele și cartofii prăjiți sunt câteva dintre slăbiciunile mele”