Cum plănuiesc PSD şi PNL să-şi recupereze electoratul pierdut prin prezenţa la guvernare înainte de alegerile din 2024

Principalele partide ale coaliţiei de guvernare, PSD şi PNL, îşi fac deja calcule electorale în vederea alegerilor din 2024, mai ales că vor pierde destule voturi fiind la cârma executivului, românii învinovăţindu-i pentru multele neajunsuri economice apărute în ultima perioadă.

07 sept. 2022, 18:46
Cum plănuiesc PSD şi PNL să-şi recupereze electoratul pierdut prin prezenţa la guvernare înainte de alegerile din 2024

PSD şi PNL se pregătesc şi pentru scenariul în care actuala coaliţie de guvernare nu va continua şi după alegerile din 2024, caz în care ar trebui să găsească noi formaţiuni politice cu care să se alieze.

Criza energiei și scumpirile generate de inflație vor fi decontate masiv de Guvern, astfel că liberalii au tot interesul ca răbdarea populației să ajungă la capăt anul viitor, după ce PSD va prelua funcția de premier și va deveni principalul partid de guvernare. Pe de altă parte, insistența cu care PSD propune creșteri de salarii și pensii reprezintă din punct de vedere electoral un scut împotriva nemulțumirii populare.

Dacă prezența în sine la guvernare e suficientă pentru ca un partid să atragă nemulțumirile populației, în cazul actualului Guvern formula de compromis PSD-PNL reprezintă o coaliţie prin care ambele partide și-au dezamăgit o parte din electorat.

Însă dincolo de jocurile subtile de imagine, PNL și PSD au în vedere planuri electorale mai complicate, potrivit unei analize a Stiripesurse.

Ambele partide speră ca votanții pe care îi pierd să fie „recuperați” indirect prin atragerea lor de către alte formațiuni, fie partide-satelit, fie formațiuni înfrățite, fie partide frecventabile cu care se poate iniția o formulă de colaborare, spun surse politice.

Citeşte şi: George Simion i-a dus o lumânare cadou lui Ion Iliescu. Motivul pentru care a făcut acest gest: „Un tricou inscripționat cu o spânzurătoare”

Pe partea dreaptă, PNL și-ar dori ca alegătorii nemulțumiți să voteze cu Forța Dreptei, PMP sau ALDE, iar voturile să nu meargă către USR sau AUR. În timp ce la PSD există lideri în conducere care susțin o formulă de alianță centru-stânga în care să intre Pro România și PUSL.

PMP a invitat ALDE să formeze „un proiect comun”, după ce ambele partide au fost în negocieri cu PNL pentru o alianță sau fuziune.

La stânga, PSD a introdus în Guvern doi lideri Pro România, Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu. De asemenea, partidul PER apropiat de PSD în ultimii ani a adus la aceeași masă 10 partide neparlamentare printre care PRM și PNȚCD, întâlnirea fiind „doar începutul unei lungi colaborări”.

Calculul are și o bătaie mai lungă.

Nimeni nu poate garanta că asocierea PSD – PNL la guvernare va continua și după 2024. Surse citate spun că ambele partide au nevoie să-și găsească aliați cu care să realizeze o majoritate parlamentară și să conducă Guvernul în cazul în care actuala coabitare nu va mai fi posibilă după următoarea rundă de alegeri.

Citeşte şi: Gabriela Firea a ales: „Nu îmi doresc să candidez la prezidențiale, ci la alegerile de la Primăria Capitalei”