Cum poate fi carantinat un cartier sau o anumită zonă din Bucureşti în contextul COVID. Explicaţia lui Nicuşor Dan

Bucureştiul a raportat cele mai multe cazuri COVID-19 de la începutul pandemiei şi până acum. Mai mult în ultimele zile numărul îmbolnăvirilor zilnice a crescut alarmant în Capitală. În acest context, ultima vreme se vorbeşte tot mai des carantinarea unor cartiere sau a unor străzi din Bucureşti pentru a limita răspânidirea virusului SARS-COV2. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, la Digi24, că în prezent din puctul lui de vedere "nu se impune carantinarea", dar a explicat cum poate fi carantinat un cartier sau un număr de străzi din București, dacă este nevoie. 

RomaniaTV.net
31 oct. 2020, 06:11
Cum poate fi carantinat un cartier sau o anumită zonă din Bucureşti în contextul COVID. Explicaţia lui Nicuşor Dan

„În privința Bucureștiului, la acest moment, în ansamblul lui, cred că nu se impune carantinarea. Însă, există un sistem informatic pe care ministerul, cu STS, îl implementează. A început deja implementarea, va fi gata în câteva zile. În baza acestui sistem vom avea distribuția geografică a cazurilor în interiorul municipiului. Atunci, dacă vom constata că pe o stradă, două, într-un mic cartier, avem focare, o astfel de măsură poate fi luată”, a declarat Nicuşor Dan la Digi24.

Edilul a spus că un cartier poate fi carantinat cu ajutorul Poliției Locale, Poliției naționale, Jandarmeriei.

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ar urma să se reunească luni, 2 noiembrie, în şedinţă pentru a decide noile măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19 în Buucureşti în condiţiile în care Capitala se menţine de două săptămâni peste pragul de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori. 

Citeşte şi: Guvernul analizează noi măsuri după explozia cazurilor COVID-19: carantinarea pe zone, restricţionarea traficului pe timp de noapte

 

Incidenţa cazurilor COVID-19 la o mie de locuitori creşte Capitală

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat joi de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București este de 3.78, în creştere faţă de ziua de joi.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat joi 6.546 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore după efectuarea a 36.335 de teste. Numărul pacienţilor internaţi în acest moment cu virusul SARS-COV2 a ajuns la 11.236. Dintre acestea, 917 sunt internate la ATI. De asemenea, 103 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit. Cele mai multe cazuri de infectare au fost raportate la Bucureşti – 900 noi îmbolnăviri, după ce ieri s-a atins un nou record de peste 1.100 de cazuri COVID.

 

„Există discuţii despre carantinarea pe zone în Bucureşti”. Explicaţia premierului Orban

Guvernul analizează scenariul carantinării Capitalei. Premierul Ludovic Orban a recunoscut vineri că în acest moment se discută despre carantinarea pe zone a Bucurestiului.

„Obiectivul nostru este să oprim creşterea numărului de cazuri, de a determina respectarea regulilor de protecţie sanitară, de a respecta deciziile pe care le-am luat referitoare la restricţiile care au fost impuse pentru depăşirea anumitor plafoane. Acesta este obiectivul pentru care ne luptăm”, a completat Ludovic Orban. 

Citeşte şi: Un ieşean s-a infectat cu coronavirus a treia oară. Medicii se tem: Covid-19 ar putea fi o boală cronică, precum HIV

Premierul Ludovic Orban a exclus ideea carantinării totale.

„Am instituit măsuri care sunt gândite împreună cu specialiștii pentru depășirea anumitor praguri. (…) Suntem în analiza efectelor. Este prematur să faci o analiză a măsurilor luate, pentru că efectele se văd după o perioadă de 10 zile. Suntem într-o continuă evaluare a altor posibile măsuri pe care le putem adopta. Pe de altă parte, grija noastră este ca aceste măsuri să nu afecteze economia”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat care ar fi pragul maxim pe care îl ia în calcul pentru carantinare, premierul a spus: „Aș prefera să nu port așa o discuție legată de praguri. Obiectul nostru este să reducem creșterea numărului de cazuri. Ne confruntăm cu o creștere de cazuri, nu o negăm. Pe de altă parte, am gândit o serie de măsuri aferente acestei creșteri de cazuri, pe care le aplicăm, sunt în curs de aplicare și analizăm care sunt efectele acestor măsuri. Să mai impunem o serie de restricții va trebui să avem temeiuri serioase. Iar în ceea ce privește o carantinare totală, suntem departe de o astfel de decizie”.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, veste tristă pentru bucureşteni în prima zi în calitate de primar: Nu o să avem târg de Crăciun 


loading...