Guvernul analizează noi măsuri după explozia cazurilor COVID-19: carantinarea pe zone, restricţionarea traficului pe timp de noapte

Guvernul analizează introducerea de noi restricții după ce România a trecut de pragul de 6000 de infectări cu noul coronavirus zilnice. Executivul ia în calcul restricționarea traficului pe timp de noapte, dar și carantinarea mai multor zone din țară. S-a renunțat însă la ideea ca mall-urile să fie închise. Guvernul nu dorește un lockdown. Chiar premierul Ludovic Orban a exclus, vineri, o carantinare totală, în ciuda recordului de cazuri COVID-19.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 08:34
Guvernul analizează noi măsuri după explozia cazurilor COVID-19: carantinarea pe zone, restricţionarea traficului pe timp de noapte

Premierul Ludovic Orban exclude o carantinare totală, în ciuda recordului de cazuri COVID-19.

„Am instituit măsuri care sunt gândite împreună cu specialiștii pentru depășirea anumitor praguri. (…) Suntem în analiza efectelor. Este prematur să faci o analiză a măsurilor luate, pentru că efectele se văd după o perioadă de 10 zile. Suntem într-o continuă evaluare a altor posibile măsuri pe care le putem adopta. Pe de altă parte, grija noastră este ca aceste măsuri să nu afecteze economia”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat care ar fi pragul maxim pe care îl ia în calcul pentru carantinare, premierul a spus: „Aș prefera să nu port așa o discuție legată de praguri. Obiectul nostru este să reducem creșterea numărului de cazuri. Ne confruntăm cu o creștere de cazuri, nu o negăm. Pe de altă parte, am gândit o serie de măsuri aferente acestei creșteri de cazuri, pe care le aplicăm, sunt în curs de aplicare și analizăm care sunt efectele acestor măsuri. Să mai impunem o serie de restricții va trebui să avem temeiuri serioase. Iar în ceea ce privește o carantinare totală, suntem departe de o astfel de decizie”.

Citeşte şi: Ludovic Orban: Există discuţii despre carantinarea pe zone în Bucureşti 

 

Restricţionarea traficului pe timp de noapte în Bucureşti

Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, susține că s-a luat în calcul carantinarea pe timpul nopții a mai multor zone din București. Măsura are ca scop limitarea răspândirii coronavirusului.

„Am luat în calcul carantinarea, cel puțin în anumite zone. Nu vrem să se creeze însă o emoție publică, nu vrem să fie interpretate măsurile noastre într-un fel sau altul. Forțele de ordine vor fi direcționate în acest sens, al locurilor de joacă, inclusiv poliția locală, vor face verificări în acest sens”, a declarat Traian Berbeceanu.

Citeşte şi: Nicuşor Dan: „Şcolile din Bucureşti vor rămâne închise până când vom scădea sub indicele de 3”

„După întrunirea CNSU vom hotărî care sunt măsurile care se păstrează, dacă se iau și alte măsuri, în funcțiile de analizele care se fac. Nu am spus niciodată despre carantinare așa cum s-a preluat în anumite publicații, am spus că e posibil să fie impuse anumite restricții pe timp de noapte, dar nu pot să mă antepronunț înainte de decizia CNSU”, a mai spus Traian Berbeceanu.

Citeşte şi: Prima staţiune montană din România care intră în scenariul ROŞU

 

Ce spune Turcan despre închiderea mall-urilor şi carantinarea de noapte

„Vrem să vedem exact ce efecte au măsurile luate de noi. Dacă va exista o creştere vom evolua pe traseu alte posibile măsuri. Ne uităm ce se întâmplă în ţară şi ne uităm ce se întâmplă şi afară. Evaluările se fac la 14 zile. Aceasta e perioada de incubaţie. La 14 zile, o să evaluăm ce se impune ce mai facem.

Eu nu pot pune degetul pe carantina de noapte. Mai avem şapte zile. Vom vedea ce efecte a avut această carantinare în afară. Noi vrem să ţinem economia în forţă şi funcţională. Restrângerea economiei nu reprezintă o actraţie pentru noi. Putem însă înăspri măsurile. Se pot face mai mulţi paşi până la închiderea mall-urilor.”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, la Digi24.

Explozie de cazuri noi COVID-19 la Bucureşti – 1.129 îmbolnăviri în 24 de ore. Alte două judeţe au aproape 400 de îmbolnăviţi

Bucureştiul a înregistrat joi 1.129 de noi îmbolnăviri cu COVID-19. Este cel mai mare număr raportat până acum în Capitală de la începutul pndemiei. Alte două judeţe au raportat aproape 400 de cazuri. Este vorba despre judeţul Timiş şi Cluj.

Citeşte şi: Restricţii de Crăciun în România. Anunţul preşedintelui Klaus Iohannis: „Cu siguranţă vor fi”

Judeţele Timiş şi Cluj au raportat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID- 19, după Capitală. Timişul a înregistrat 372 de cazuri, iar Clujul a anunţat 371.

Alte şase judeţe au peste 200 de cazuri noi de coronavirus. 

BILANŢ CORONAVIRUS 29 octombrie

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 6.481 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 83 decese şi 868 de persoane internate la Terapie Intensivă, fiind cel mai grav bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei de COVID-19. 

Citeşte şi: Incidenţa numărului de cazuri la o mie de locuitori, în scădere în Capitală. Încă cinci judeţe în SCENARIUL ROŞU