Cum să scapi de insomnie. Sfaturi pentru un somn liniştit şi odihnitor

Insomnia este o tulburare de somn care se manifesta prin dificultati in a adormi, trezire pe timpul noptii sau somn de slaba calitate. Este considerată una dintre cele mai raspandite afectiuni moderne. Netratată, insomnia poate afecta sistemul cardiovascular şi creste riscul de obezitate. De asemenea, persoanele care suferă de insomnie au dificultăţi de concentrare şi o veşnică oboseală. 

09 iul. 2022, 18:44
Cum să scapi de insomnie. Sfaturi pentru un somn liniştit şi odihnitor

De câte ori v-aţi pus în pat şi nu vă lua somnul sau v-aţi trezit în toiul nopţii şi nu aţi mai putut adormi la loc. Toate acestea au diverse cauze pe care dacă nu le identificaţi şi îndepărtaţi la timp, pot avea consecinţe grave.

Consumul de cafeina sau alcool inainte de culcare, expunerea la ecrane TV sau tablete, temperatura prea ridicată sau prea scăzută din cameră, calatoriile in zone cu fusuri orare diferite şi unele medicamente vă pot afecta calitatea somnului şi pot provoca insomnie.

Adulţi dorm în mod normal circa 7 – 9 ore pe noapte. Stresul la locul de muncă, schimbarile hormonale din timpul ciclului menstrual, in sarcina sau mai apoi, la menopauza, schimbarea rutinei zilnice, dar şi viaţa haotică, cu nopţi pierdute, pot juca un rol in aparitia insomniei.

Citeşte şi: Ce trebuie să mănânci pentru a scăpa de insomnii. Aceste alimente te vor face să dormi ca un bebeluș

 

Cum poţi scăpa de insomnie. Sfaturile specialiştilor

  • Stabilește ore de culcare și de trezire, respectă programul

Adoptati o rutina a somnului, o oră de culcare si una de trezire fixe, pe care să le respectaţi.

  • Mediu relaxant în dormitor

Scoateţi TV-ul şi telefonul mobil din dormitor. Studiile arata ca dispozitivele mobile elibereaza lumina albastra, care poate avea un efect negativ asupra somnului. De asemenea, folosiţi draperii opace sau de culori închise pentru o lumină difuză. De asemenea, răcoriţi camera în zilele toride. 21 de grade este temperatura ideală pentru dormitor.

  • Evitaţi să faceţi sport înainte de culcare. Medicii recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi.
  • Nu mânca seara târziu şi nici nu consuma băuturi cu cafeină
    Consumul de cafeaua, bauturile energizante, ceaiul verde sau unele sucuri care conţin cofeina este de evitat în a doua parte a zilei sau cu 4 ore înainte de culcare. De asemenea, nutriţioniştii recomandă ca la cină să consumaţi alimente usoare, carne slaba de pui sau peste ori legume
  • Tot din runtina zilnică, înainte de culcare, ar trebui să facă parte şi o baie relaxantă sau un duş.

Citeşte şi: Beatrice Mahler, despre importanţa pe care o are somnul pentru sănătate: „Este estenţial să avem un somn nu doar calitativ, ci şi cantitativ”