Cum sfidează austriecii autoritățile din România. Au crezut că sunt în Vestul Sălbatic și au adus droguri în țară

Austria și România au una dintre cele mai glaciale relații din Europa. Ultima dovadă este momentul în care Colegiul Medicilor Veterinari a formulat o plângere împotriva a trei persoane de cetățenie austriacă, care au calitatea de medici veterinari, după ce au venit în România și au început o campanie de sterilizare a câinilor fără să anunțe autoritățile.
Alina Costache
16 apr. 2024, 13:30
Cum sfidează austriecii autoritățile din România. Au crezut că sunt în Vestul Sălbatic și au adus droguri în țară
Cum sfidează austriecii autoritățile din România. Au crezut că sunt în Vestul Sălbatic și au adus droguri în țară

Colegiul Medicilor Veterinari a formulat o plângere, împotriva a trei persoane de cetățenie austriacă, care au calitatea de medici veterinari, după ce au venit în România și au început o campanie de sterilizare a câinilor fără să anunțe autoritățile.

Citește și: Românii nu mai sunt săracii Europei! PIB-ul Bucureștiului l-a depășit pe cel al marilor orașe din Austria și Germania

Cum sfidează austriecii autoritățile din România

Problema cea mai mare a fost, de fapt, că acești medici veterinari au introdus în țara noastră substanța Ketamidor, care este interzisă în România.

„Colegiul Medicilor Veterinari a formulat împotriva a trei persoane de cetățenie austriacă, care au calitatea de medici veterinari membri ai Camerei Medicilor Veterinari din Austria, și împotriva a doua persoane de cetățenie austriacă, neînscrise în Camera Medicilor Veterinari din Austria, precum și împotriva oricaror altor persoane, cetățeni români sau austrieci, care vor fi identificate că au fost implicate în orice mod (coautorat, instigare, complicitate) în săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a profesiei de medic veterinar, prevăzută de Art. 348 Codul penal raportat la Art. 45 din Legea nr. 160/1998.

Potrivit Art. 2 alin. (1) din Legea nr. 160/1998”profesia de medic veterinar se exercită, pe teritoriul României, în condițiile prezentei legi, de către persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina veterinară, după cum urmează: a) cetățeni ai statului român; b) cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European, respectiv al Confederației Elvețiene, denumit în continuare stat membru […]”.

In legătură cu cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care doresc să exercite profesia pe teritoriul României, Art. 17 alin. (2) din Legea nr. 160/1998 prevede ca “ […] cetățenii statelor menționate se înregistrează în registrul ținut de Colegiul Medicilor Veterinari în acest scop, fără a dobândi calitatea de membri”, iar Art. 17 alin. (3) prevede că “pentru prestarea de servicii persoanele prevazute la alin. 1 au obligatia de a face o declaratie referitoare la serviciile prestate, care se depune la Colegiul Medicilor Veterinari, in conditiile legii.”

La începutul lunii Martie 2024, o echipă mixtă, formată din medici veterinari membri ai Camerei Medicilor Veterinari din Austria și din persoane pentru care organizația profesională a infirmat apartenența la lista medicilor veterinari austrieci, s-a deplasat în România și a desfășurat ad-hoc, fără declararea serviciilor conform Art. 17 alin. (3) din Legea nr. 160/1998 și Procedurii aprobate prin Hotărârea nr. 105/04.09.2023, o campanie de sterilizare a câinilor din mediul rural, pe aria localităților din Județul Satu Mare.

Activitățile nedeclarate și pe cale de consecință, neautorizate pe teritoriul României, s-au desfășurat, în corturi improvizate, fără respectarea normelor igienico – sanitare și regulilor privind condițiile minime pentru desfășurarea activității medicale veterinare, astfel cum sunt prevăzute în Hotărârea nr. 3/31.01.2009 a Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Pentru intervențiile chirurgicale de sterilizare s-au utilizat medicamente care conțin substanțe stupefiante /psihotrope sau care se afla sub control național, intrând în aria de reglementare a Legii nr. 339/2005 și a Ordinul comun nr. 1238/56/2022 al Ministerului Sănătății și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

În condițiile în care din rândul acestora se evidențiază produsul injectabil KETAMIDOR care conține ketamină, substanța ce face parte din categoria drogurilor de risc prevăzute în Tabelul III la Legea nr. 143/2000, trebuie subliniat că medicamentele au fost aduse fără drept din Austria și au fost utilizate fără drept în România.

Nu există și nu a fost înregistrată o declarație semnată de vreunul dintre medicii veterinari din Austria, după cum nu există și nu au fost depuse la Colegiul Medicilor Veterinari din România niciunul din documentele prevăzute în Procedura aprobată prin Hotărârea nr. 105/04.09.2023, pentru dovedirea cetățeniei și a calității profesionale.

Datorită neîndeplinirii obligației de declarare prealabilă, medicii veterinari străini nu au dobândit dreptul de a exercita temporar sau ocazional profesia de medic veterinar pe teritoriul României, iar activitățile intreprinse de aceștia, specifice profesiunii de medic veterinar, au fost desfășurate fără drept.

Aceasta exercitare fără drept a profesiei întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzută de Art. 348 C.pen. raportat la Art. 45 din Legea nr. 160/1998 și trebuie sancționată ca atare”, arată Colegiul Medicilor Veterinari.

Citește și: Cancelarul austriac Karl Nehammer face noi declarații în favoarea Rusiei: ”Nu există pace fără Rusia. Poporul ucrainean ar trebui sa susțină pacea”

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Bancnota din România care costă cât o garsonieră. Vânzătorul spune că e ”neatinsă cu mâna” și că e o adevărată comoară
Capital.ro
Îți CONFISCĂ mașina pe loc. Românii ce au INTERZIS să intre sau să iasă din țară
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Super oferte la Profi! Românii primesc înghețată GRATIS în această perioadă!
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Mara Bănică și-a concediat bona. Imaginile de pe camerele video au convins-o
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica acestui șir de calcule
Capital.ro
Pedeapsă cu închisoarea de 20 ANI. S-a votat lege în România: Avem o gravă problemă
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'