Cum trebuie să fie locuinţele care vor fi cumpărate prin programul „O familie, o casă”, vechiul program Prima Casă

Conform noilor modificări aduse programului Prima casă (care a devenit ”O familie, o casă”), solicitanții nu vor mai putea achiziționa orice locuință.

30 mai 2019, 07:57
Cum trebuie să fie locuinţele care vor fi cumpărate prin programul „O familie, o casă”, vechiul program Prima Casă

Cu toate acestea, unul din avantajele noului program este acela că se vor putea lua credite cu garanție de 80% de la stat, scrie dcnews.ro.

Noul program prevede condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească locuințele luate cu credite garantate de stat, una dintre acestea fiind vechimea imobilului, adică nu se vor putea cumpăra locuințele mai vechi de 5 ani.

Citeşte şi LOCUINŢELE SE SCUMPESC. Primul efect al modifcării programului Prima Casă

Condițiile pe care locuința trebuie să le îndeplinească

suprafața utilă a locuinței care trebuie să se încadreze între 50 și 100 de metri pătrați. În această suprafață vor trebui să intre cel puțin două camere de locuit (condiție expresă) și eventualul teren, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acestora;

vechimea imobilului să nu fie mai mare de 5 ani;

la cumpărarea unei locuințe mai mari decât cea deținută de cel care cere creditul, dar nicidecum mai mare de 100 metri pătrați; aici, proiectul în dezbatere vine cu ideea „renunțării” la vechea locuință până la obținerea creditului garantat de stat, însă termenul de „renunțare” nu este o alegere fericită pentru că nu este explicat și trimite la ideea de a renunța la un drept de proprietate (despre care nu poate fi vorba în niciun caz);

la cumpărarea unei locuințe cu o suprafață între 50 și 100 de metri pătrați utili cu valoarea mai mare de 570.000 de lei, cu condiția ca împrumutatul să achite din fonduri proprii ce depășește această sumă; ca o paranteză, această limită valorică nu este identificată nicăieri în proiect și explicată în mod individual, dar se fac referiri la ea în câteva rânduri.

Propunerea legislativă a Ministerului Finanțelor se află deocamdată în dezbatere și poate suferi modificări până când va ajunge pe masa Executivului pentru a fi adoptat. Prevederile sale nu pot intra în vigoare înainte de publicarea în Monitorul Oficial.