Cum trebuie să te comporţi dacă vrei să vinzi o proprietate imobiliară pe timp de criză

Pentru 2014, jucătorii din sectorul rezidențial se așteaptă la o evoluție similară cu cea din 2013. Cei ce vor să vândă anumite proprietăţi imobiliare nu trebuie să se culce pe o ureche. Trebuie să ia câteva măsuri pentru ca proprietăţile lor să se numere printre cele tranzacţionate.

RomaniaTV.net
24 feb. 2014, 10:06
Cum trebuie să te comporţi dacă vrei să vinzi o proprietate imobiliară pe timp de criză

Mulţi proprietari şi-au pus mari speranţe în proprietăţile ce vor să le vândă anul acesta. Fie că vor să investească banii obţinuţi, fie că vor să îşi trimită copii la şcoală, fie pur şi simplu că vor să scape de proprietatea care stă goală sau ai cărei chiriaşi întârzie cu plata chiriei. Dacă te gândești să treci pe lista ta de obiective vânzarea unei proprietăți, imobiliare.ro ți-a pregătit o sumă de sfaturi ce-ți pot fi de ajutor:

Analizează-ți bine motivațiile!

În actualele condiții de piață, majoritatea potențialilor vânzători se întreabă dacă este sau nu momentul potrivit pentru a-și scoate proprietatea pe piață. Această întrebare ar trebui precedată (sau chiar înlocuită) însă de una mult mai simplă, respectiv „De ce vreau să vând?”. În funcție de răspunsul dat, îți poți da seama cât de oportună este o asemenea „mutare” pentru tine acum. Spre exemplu, dacă iei în calcul vânzarea din cauza unor datorii ajunse la limită, pe care altfel nu le poți achita, această soluție poate fi una potrivită (atât timp cât este însoțită de un plan bine pus la punct de rambursare a datoriilor și de valorificare a banilor rămași). Dacă motivația ta constă în faptul că vrei să valorifici un imobil aflat în proces de devalorizare, atunci varianta de a „scăpa” de o proprietate poate fi o idee proastă dacă tot ce vrei este să ții banii „la saltea”. În ciuda ieftinirilor masive din ultimii ani, proprietățile imobiliare rămân o modalitate bună de plasament a capitalului, iar o stabilizare a pieței este de așteptat pe viitor. Scoaterea la vânzare a unei proprietăți poate fi însă o alegere bună atât timp cât ai în minte un plan de a reinvesti câștigurile opținute, fie într-o afacere, fie în altă proprietate imobiliară, mai bună (având în vedere faptul că, pentru un upgrade de locuință, acum ai nevoie de o diferență mult mai mică de bani comparativ cu anii trecuți).

Citeşte şi Programul Prima Casă s-a transformat în „PRIMUL APARTAMENT VECHI”. Vezi de ce

Nu-ţi supraaprecia proprietatea

Când vine vorba de încheierea unei tranzacții, cel mai mare dușman al tău poți fi chiar tu. Tu poți pune cele mai mari piedici în calea vânzării, iar cea mai „sigură” metodă de a face asta este să-ți supraapreciezi proprietatea. În actualul context de piață, în care volumul ofertei de locuințe depășește cererea, cumpărătorul este cel care are ultimul cuvânt de spus într-o tranzacție. Iar unul dintre principalele criterii de selecție a unei proprietăți este ca aceasta să aibă un preț cât mai mic. Asta nu înseamnă să vinzi pe nimic, ci să-ți setezi așteptările la un nivel cât mai apropiat de situația reală din piață.

Nu aștepta să crească prețurile!

Poate că te numeri printre cei care, de când a început criza, se tot gândesc: „Nu strică să mai aștept puțin până să vând, poate mai cresc prețurile”. În caz că da, e bine să știi că o asemenea atitudine îți poate face mai mult rău decât bine. Dacă, după ce ți-ai analizat motivațiile, ai luat decizia de a încheia o tranzacție în 2014, este recomandat să faci lucrul acesta mai repede decât mai târziu. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în 2013, apartamentele au consemnat cea mai mare marjă de ieftinire din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că prețurile locuințelor sunt încă în scădere. În mod firesc, o revenire a pieței, cuplată cu o reluare a tendinței ascendente a prețurilor, este de așteptat la un moment dat, însă este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla în 2014 – când jucătorii din sectorul rezidențial se așteaptă la o evoluție oarecum similară cu 2013. Oricum, creșterile galopante din perioada de boom nu intră în sfera estimărilor pentru viitorul apropiat.

Citeşte şi Terenurile pe litoralul românesc, la mare căutare. Preţul pe metru pătrat e şi de cinci ori mai mic

Fii flexibil!

Dacă, după ce ți-ai scos proprietatea la vânzare, întâlnești un cumpărător serios interesat, fă tot posibilul să fii flexibil în relația și-n discuțiile cu acesta. Ascultă-i nevoile, dorințele și fă un efort pentru a face compromisuri reciproc satisfăcătoare. Poate că respectivul client are nevoie de o perioadă mai mare de așteptare până la încheierea efectivă a tranzacției sau vrea să facă plata în moneda națională și nu în euro; atât cât îți stă în putință și în limita bunului simț, încearcă să răspunzi cererilor sale.

Nu presupune că mâine se vor „îngrămădi” zeci de alți clienți la ușa casei tale.