Cum va fi distribuită Sfânta lumină de Paşte, în timpul stării de urgenţă. Credincioşii nu au voie să iasă din case

Marcel Vela a anunţat miercuri cum va fi distribuită Sfânta Lumină credincioşilor de Paşte, aşa cum este prevăzut în protocolul dintre Ministerul de Interne şi Patriarhie care a fost modificat. 

RomaniaTV.net
15 apr. 2020, 20:00
Cum va fi distribuită Sfânta lumină de Paşte, în timpul stării de urgenţă. Credincioşii nu au voie să iasă din case

Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult, a anunţat Marcel Vela, ministrul de Interne.

Sfânta Lumină, sosită de la Ierusalim, va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 20.

„Astfel, clericii ajutaţi de cinci voluntari, cu echipament de protecţie, mască şi mănuşi, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea paştilor şi a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţe militare, având asupra lor cartea de identitate şi ca semn distinctiv banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu data de identificare ştampilat de parohie”, a explicat ministrul de Interne.

În noaptea de Înviere, credincioşii vor primi sâmbătă seara Sfânta lumină din pragul casei, ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă.

„În zona locuinţelor multifamiliale, acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociaţia de proprietari sau de chiriaş care va purta echipament de protecţie – mască şi mănuşi. 

În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină”, a menţionat Marcel Vela.

Marcel Vela a făcut declaraţii, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut revocarea protocolului dintre Ministerul de Interne şi Patriarhie privind distribuirea sfintei lumini de Paşte.

Klaus Iohannis: „Voi solicita revocarea acordului MAI-BOR. Staţi acasă, altfel după Sărbători vom avea înmormântări”. Reacţia BOR