Cum văd foştii sfătuitori ai lui Băsescu începutul de mandat al lui Klaus Iohannis. Reproşuri şi aprecieri

Trei foști consilieri de la Cotroceni au analizat, la Digi24, începutul de mandat al președintelui Klaus Iohannis. Sebastian Lăzăroiu, Iulian Fota și Valeriu Turcan, sfătuitori ai lui Traian Băsescu, recunosc că actualul președinte are cu totul alt stil.

27 mai 2015, 07:58
Cum văd foştii sfătuitori ai lui Băsescu începutul de mandat al lui Klaus Iohannis. Reproşuri şi aprecieri

Iulian Fota spune că președintele Klaus Iohannis „vrea să dezvolte un alt stil de politică și asta e bine, pot fi avantaje și pe stilul acesta și pot fi lucruri care se pot face și care n-au fost posibile pe mandatul dlui președinte Traian Băsescu”Ş

„Încă e o perioadă de început. E o perioadă liniștită în politica din România. (…) Are cinci ani de mandat, dar mai are un an să convingă, pentru că dacă PNL pierde alegerile la anul, în 2016, în toamnă, se încheie și mandatul președintelui, nu de jure, ci de facto. Din momentul acela, puterea și capacitatea lui de a influența afacerile în România vor scădea dramatic. Președintele e puternic dacă are un guvern de partea sa. Dacă nu are un guvern și nu e dispus să lupte pentru obiectivele sale, președintele devine ușor o emblemă, un abțibild. Deci, după părerea mea, și pentru președinte, în toamnă, va începe un an hotărâtor.”

Valeriu Turcan precizează, la rândul său, că actualul preşedinte are „alt stil, alt profil de președinte”:

„Nu suntem noi obișnuiți ca șeful statului să facă un pas în spate și să lase opiniei publice să vadă ce fac partidele, guvernul, Parlamentul. Poate era nevoie și de un astfel de moment. Ideea că din nou va fi la Palatul Cotroceni un președinte care va domina tot spectrul e în sine o idee care produce conflict. Dacă vrei să obții ceva, încerci să-ți redefinești mandatul sau să construiești treptat, pas cu pas. A încercat să colaboreze și cu Ponta, n-a ieșit nimic.Partidele se pot manifesta, iată că sunt în prag de alegeri la anul și vor trebui să vină cu garnituri noi, cu programe politice solide.

DIN CULISELE Cotroceniului. Cum era „şeful” Traian Băsescu. Ce spun foştii consilieri prezidenţiali

Până acum mi s-a părut că a fost un mandat început bine. Suntem noi setați pe această dominare a spectrului de către ocupantul funcției de la Cotroceni, ceea ce nu cred că este întotdeauna în avantajul nici al democrației, nici al rezolvării de lucruri.

Sebastian Lăzăroiu a precizat că, în opinia sa, „e un început stângaci, dar nici Traian Băsescu n-a-nceput din primele luni, e clar că e o perioadă de adaptare, deci nu e neapărat un reproș”:

„Evident că nu este reactiv cum era Traian Băsescu și cred că e mai bine așa, cred că trebuie lăsată și societatea să reacționeze la ceea ce fac politicienii, la anumite evenimente cu mare impact și cu mare mediatizare. Trebuie lăsată societatea civilă să aibă o reacție.

Ce-i reproșez președintelui este că nu face agenda pe subiectele importante și pe termen lung. Pentru că, vedeți, el are un mandat care depășește mandatul, de exemplu, al actualului guvern și parlament, e un mandat de cinci ani. El ar trebui să vorbească despre lucruri importante, cum ar fi educația din România, despre sănătate, despre revizuirea Constituției, despre reorganizarea administrativ-teritorială, despre exercițiul bugetar 2014-2020 cu fondurile europene. Astea sunt subiecte pe care partidele nu le ating, după cum vedeți, pentru că partidele intră în luptele lor mici electorale, dar președintele trebuie să se ridice deasupra lor și să vorbească, pentru că sunt subiecte care preocupă societatea, pe români.”