Cum verifici simplu dacă roşiile din piaţă au prea mult pesticide

Grijă mare la pesticide în această perioadă, foarte multe legume şi fructe de sezon le conţin în concentraţie mult prea mare pentru sănătate. 

25 iun. 2022, 15:16
Cum verifici simplu dacă roşiile din piaţă au prea mult pesticide

Pieţele din România sunt invadate de produse toxice, pline de pesticide. Sunt pe tarabe roşii toxice, pline de fertilizatori care le ajută să se coacă mai repede. Acestea sunt foarte periculoase pentru sănătate.
Roșiile sunt extrem de gustoase și merg de minune în perioada caldă, însă trebuie să fim foarte atenți atunci când le cumpărăm din comerț deoarece acestea pot fi pline de pesticide.

Roșiile se găsesc acum în toate piețele și în hypermarket-urile din țară, însă ar trebui să le cumpărăm doar de la micii producători. De ce? Doar în acest mod te poți asigura că acestea nu sunt tratate cu chimicale.

Ce se întâmplă dacă mănânci roşii zilnic. Mihaela Bilic adaugă un ingredient care îţi salvează silueta
Culoarea și forma joacă un rol foarte important și ar trebui ca atunci când dorești să cumperi roșii să acorzi o atenție sporită acestor aspecte. Așadar, tar trebui să alegi doar roșiile care au o culoare uniformă și care sunt de un roșu aprins, în timp ce codița lor nu este prea verde, scrie Doctorul Zilei.

Forma roșiilor, extrem de importantă
Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași spune că atunci când cumpărăm roșii ar trebui să le alegem pe cele care nu sunt tratate chimic.

Pentru a ne da seama care se înscriu în această categorie, ar trebui să ne uităm la forma lor. Așadar, vom descoperi că roșiile tratate cu chimicale, de cele mai multe ori sunt alungite.

De asemenea, în momentul în care aceasta este tăiată, se poate observa o culoare albicioasă, ceea ce denotă că aceasta a fost tratată forțat. Totuși, există și soiuri de roșii care sunt alungite de la natură, însă, în general, roșiile care nu își păstrează forma sunt tratate cu chimicale.

Greşeala banală pe care o fac toţi românii. De ce e bine să eviţi combinaţia roşii-castraveţi
”Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune.

Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene. Aceste tomate, atunci când sunt secționate se poate vedea acea inimă a fructului”, spune Vasile Stoleru.

Alertă în pieţele din România. Acestea au fost invadate de fructe şi legume pline de pesticide. Tot mai mulţi agricultori folosesc tot felul de fertilizatori care să ajute legumele să se coacă mai repede.

Alertă în pieţele din România. Roşii toxice pe tarabe

Citeşte şi Greşeala banală pe care o fac toţi românii. De ce e bine să eviţi combinaţia roşii-castraveţi

În pieţe au început să apară tot mai multe roşii pline cu pesticide. Acestea sunt toxice şi pot fi un real pericol pentru sănătatea românilor. Intre timp, se introduce „Semaforul alimentelor”. Este vorba despre un proiect de lege prin care românii vor putea alege mai uşor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor, iar industria agro-alimentară va fi stimulată să ofere pe piaţă produse cu o calitate nutriţională sporită.

Proiectul a fost depus de Adrian Wiener, deputat USR şi medic. „Semaforul alimentelor”, cum mai este numită etichetarea Nutri-Score, este folosit cu succes în mai multe ţări europene, iar rezultatele pozitive se văd deja.

„Hrana poate fi aliat sau inamic în faţa bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezităţii. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită şi voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calităţii nutriţionale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franţa în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franţa, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că şi-au schimbat în bine cel puţin un obicei alimentar”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Sistemul Nutri-Score urmăreşte să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea şi diabetul, dar şi să stimuleze industria agro-alimentară pentru a creşte calitatea nutriţională a produselor oferite spre vânzare.

Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calităţi nutriţionale a produsului. Sunt 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutriţională) la portocaliu închis (pentru produsele cu o calitate nutriţională mai scăzută), şi 5 litere, de la A la E.

Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs şi sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conţinutul de fibre, conţinutul de proteine, conţinutul de fructe/legume şi conţinutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conţinutul de sare, conţinutul de zahăr şi conţinutul de grasimi saturate).

Sistemul Nutri-Score este folosit în Franţa, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Polonia.

Potrivit studiilor realizate în statele europene care au implementat Nutri-Score, în cazul consumatorilor care au ţinut cont de „Semaforul alimentelor” în alegerea produselor, calitatea coşului de cumpărături a crescut, din punct de vedere nutriţional, cu aproape 10%.

Citeşte şi Ce se întâmplă dacă mănânci BRÂNZĂ CU ROŞII? Nimeni nu ţi-a spus asta

Roşii ţuguiate, pericol pentru sănătate? Cum recunoaştem tomatele crescute forţat cu substanţe chimice

Specialiştii atrag atenţia că roşiile cu ţugui, deşi sunt prezentate ca fiind extrem de gustoase şi zemoase, sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Coapte forţat, acest tip de roşii acumulează o cantitate mare de toxine.

„Acest ţugui poate să fie pe de-o parte o caracteristică genetică de soi sau poate să fie generat de stimulenţi chimici dacă s-au folosit pentru polenizare sau pentru coacere forţată”, a declarat recent acad. dr Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. În aceste condiţii, o roşie, de exemplu, se transformă în otravă. Sfatul specialiştilor este să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, deoarece acestea ar putea fi crescute artificial cu pesticide.

Pieţele sunt invadate de un sortiment de roşiile ţuguiate, care a iscat scandaluri între clienţi şi producători. Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.