Cum vor fi organizate evenimente după marea relaxare. Acces pentru cei vaccinaţi şi cu teste. Barna: „Este scanat CNP-ul”

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că vor putea fi organizate evenimente la care să participe persoanele vaccinate, precum şi cele care prezintă un test PCR sau test rapid cu rezultat negativ la COVID.

10 mai 2021, 21:33
Cum vor fi organizate evenimente după marea relaxare. Acces pentru cei vaccinaţi şi cu teste. Barna: „Este scanat CNP-ul”

Dan Barna a explicat cum vor fi organizate evenimente pilot pentru a fi stimulată participarea persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19.

„Toate măsurile şi strategiile de relaxare, de încurajare a evenimentelor pilot, să fie stimulată participarea vaccinate. Există şi variante de test PCR din ultimele 72 de ore sau de test chiar din ziua respectivă. (…) Azi am adoptat o hotătâre de Guvern prin care am făcut posibilă organizarea de evenimente sportive cu avizul CNSU şi al Ministerului Sănătăţii – evenimente sportive test.

Ministerul Culturii pentru evenimentele culturale – concerte, spectacole – Ministerul Sportului pentru finala cupei fac o solicitare către CNSU şi MS pentru obţinerea acestor avize. În urma HG adoptate astăzi, se va putea da această încuviinţare.

Se acceptă organizarea unor evenimente tip în care să ai o participare de 50% de persoane vaccinate, de persoane care au un test PCR sau test rapid”, a explicat Dan Barna, la Digi24.

Citeşte şi: Finala Cupei României s-ar putea desfăşura cu spectatori. Dan Barna a anunţat condiţiile

Cum vor fi organizate evenimente după marea relaxare şi cum va fi făcută verificarea

„Sunt mai multe variante. Ministerul Culturii are deja un acord cu STS privind accesul la baza de date, astfel încât să fie făcut accesul cu buletinul. Este scanat CNP-ul. Dacă apare persoană vaccinată, poftiţi în sală. Dacă ai o adeverinţă sau vii cu testul în mână, tot aşa ai acces la evenimentul sportiv sau cultural.

Cealaltă variantă este cu persoane care merg şi îşi fac testul. S-a adoptat legislaţia, iar în farmacii se poate face acest test. Să poţi merge cu o testare.

Oamenii care au trecut prin boală, acolo este un termen prevăzut foarte clar – să fii fost de la 15 până la 90 de zile din momentul în care a fost confirmat pozitiv, dar pentru asta e necesară o adeverinţă de la medicul de familie.

Doar pe cuvântul meu, că am fost răcit cu COVID, evident nu e suficient”, a explicat Dan Barna.

Vicepremierul a precizat că „şi pe stadion sau la un eveniment cultural se poartă mască”.

„Ideea privind renunţarea complet la mască este printre ultimele restricţii care vor fi ridicate”, a explicat vicepremierul.

Dan Barna, despre cum vor fi organizate evenimente. „Dacă nu se îmbolnăveşte nimeni, înseamnă că e sigur că continuăm”

„Încercăm să vedem că organizăm astfel de evenimente cu un număr mare de mare, se mai produce o răspândire a virusului sau nu. Dacă persoanele vaccinate sau cu test negativ sau cu boală făcută participă la eveniment şi zilele următoare nu se îmbolnăveşte nimeni, înseamnă că e sigur că continuăm cu astfel de evenimente. E firesc să facem o testare.

În momentul în care sunt verificaţi dacă sunt vaccinaţi sau nu, evident că se înregistrează acea participare. De aceea este şi eveniment test”, a mai precizat Barna.

Citeşte şi: Ce măsuri de relaxare ar putea fi aplicate în Bucureşti dacă incidenţa COVID scade sub 1,5. Decizia va fi luată în curând