Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv în dosarul "Canalizare la Comarnic". Tot în arest ajunge si omul de afaceri Vladimir Ciorbă. În schimb, fostul consilier judeţean de Prahova Mihail Coman va fi cercetat sub control judiciar. Decizia a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

RomaniaTV.net
18 feb. 2015, 21:47
Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, şi administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L, a fost reţinut marţi pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, schimbare nelegală a destinației fondurilor europene şi evaziune fiscală.

Aceleaşi infracţiuni au fost reţinute în sarcina lui Mihail Coman, administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. în calitate de consilier al directorului general, şi Vladimir Ciorbă, administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov.

Liviu Munteanu, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. începând cu data de 25.04.2014, a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, schimbare, nelegală, a destinației fondurilor europene şi evaziune fiscală.

În aceeași cauză sunt urmăriţi penal sub controlul judiciar Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeşean Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinirea unui grup infracțional organizat, şi deputatul Sebastian Ghiţă, tot pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2011- 2015, Iulian Herţanu (administrator de drept și, începând cu data de 25.04.2014, administrator de fapt al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov), Vladimir Ciorbă (administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov) și Mihail Coman (administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. n calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene, a însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană şi a sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Contractul având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” a fost atribuit de către S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar), asocierii S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. și a fost semnat la data de 13.01.2012.

La grupul infracțional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., începând cu data de 25.04.2014, inculpatul Liviu Munteanu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului, începând cu data anterior menționată.

Grupul infracțional menționat ar fi fost sprijinit, potrivit procurorilor DNA, de Mircea Cosma, Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă.

Din referatul anchetatorilor rezultă că, în perioada 2011-2015, Mircea Cosma, în calitate de președinte al CJ Prahova și președinte al organizației județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, a efectuat, direct sau prin intermediul consilierilor, demersuri şi intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale, la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și a exercitat presiuni şi amenințări cu privire la înlocuirea din funcție asupra directorului general al societății menționate, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

Procurorii afirmă, că Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă au efectuat demersuri şi intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, și a exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care acesta le avea, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, potrivit procurorilor, prin deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), şi sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).