Cutremur cu magnitudine 7.2 în America de Sud

America Latină, devastată de un cutremur înspăimântător. Mișcarea seismică a avut 7,2 grade, anunţă INFP

26 mai 2022, 16:32
Cutremur cu magnitudine 7.2 în America de Sud

Un cutremur uriaș a avut loc în apropiere de granița dintre Peru și Bolivia. Seismul a avut magnitudinea de 7,2 și a afectat mai multe zone din America de Sud. Autoritățile nu au anunțat care este numărul victimelor.

Un cutremur extrem de puternic s-a produs, joi în apropiere de granița dintre Peru și Bolivia. Mișcarea seismică a fost înregistrată de specialiști cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, anunţă EMSC.

Cutremurul a avut loc în regiunea Tirapata. Sistemul american de avertizare a tsunami-urilor a declarat că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami. Anterior, Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a estimat cutremurul la magnitudinea 7.

Cutremur în zona Vrancea, anunţă INFP. În ce oraşe s-a simţit şi ce magnitudine a avut
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 grade s-a produs duminică în prefectura niponă Fukushima, pe coasta de nord-est a Japoniei, fără să fie emisă alerta de tsunami sau să fie raportate pagube în zonă, relatează EFE.

Cutremurul a avut loc la 12:24 ora locală, iar epicentrul a fost localizat în largul coastei prefecturii Fukushima la o adâncime de 30 de kilometri sub fundul mării, a informat Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA).

Alertă de la NASA, cutremur cu magnitudine 5 în afara Pământului
Autorităţile nu au informat deocamdată de producerea vreunei pagube materiale şi nici despre răniţi provocaţi de cutremur, în timp ce compania energetică Tokyo Electric Power analizează situaţia la centralele nucleare situate în Fukushima, inclusiv la centrala avariată în cutremurul din 2011, potrivit televiziunii publice NHK.

Compania feroviară JR East a suspendat temporar serviciul trenului de mare viteză Shinkansen, care face legătura între Fukushima şi Miyagi, ca urmare a întreruperii curentului, deşi conexiunea a funcţionat după reluarea furnizării cu electricitate.

Prefectura Fukushima a fost afectată în ultimul timp de mai multe cutremure de intensitate considerabilă, printre care cel mai mare, cu magnitudinea 7,4 grade, s-a produs pe 16 martie anul acesta.

Cutremurul, cel mai mare în zonă de la cel care a provocat devastatorul tsunami şi catastrofa nucleară din 2011, a provocat moartea a patru persoane şi peste 200 de răniţi, precum şi importante pagube materiale şi întreruperi ale curentului electric în marea parte a arhipelagului, inclusiv la Tokyo.

Cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în ultima perioadă:

2022
16 martie 2022 – Un seism cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a ţării. Potrivit Agenţiei nipone de meteorologie (JMA), epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima.Patru persoane au murit şi alte peste 100 au fost rănite. Un tren de mare viteză a deraiat la nord de oraşul Fukushima, fără a produce victime, din cauza seismului care a provocat crăpături pe autostrăzi şi a răsturnat vitrinele din magazine. Seismul a afectat, în principal, prefecturile Fukushima şi Miyagi din nord-estul Japoniei.

14 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia şi a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala ţării, Jakarta. Locuitorii din Jakarta au fost cuprinşi de panică şi şi-au părăsit locuinţele în mare grabă, însă autorităţile locale nu au raportat victime omeneşti şi nici pagube materiale.
3 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului, seismul fiind resimţit în capitala Taipei. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de 19 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien, pe coasta de est a insulei.