Cutremur înainte de Crăciun la Buzău. Ce magnitudine a avut seismul

Seismul a avut magnitudinea 2,9 şi s-a produs la adâncimea de 121,9 kilometri, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

21 dec. 2023, 12:10
Cutremur înainte de Crăciun la Buzău. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 a avut loc în noaptea de luni spre marţi în zona Vrancea- Buzău. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 2.36 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 2,9 şi s-a produs la adâncimea de 121,9 kilometri.

Cutremur după cutremur în România. În ce oraşe s-a simţit seismul de vineri seară
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Buzău (45 km), Focşani (53 km), Sfântu Gheorghe (71 km), Ploieşti (74 km), Braşov (75 km).

Cutremur în China: bilanţul creşte la peste 130 de morţi

Supravieţuitorii celui mai devastator cutremur produs în China în ultimii ani erau trataţi joi în spitale, iar echipele de salvare continuau să livreze alimente şi echipamente, la trei zile de la tragedia al cărei bilanţ a urcat la 135 de morţi, informează AFP.

Seismul s-a produs luni seara, cu puţin înainte de miezul nopţii, la aproximativ 1.300 de kilometri sud-vest de Beijing. Dezastrul a afectat provincia Gansu şi, într-o măsură mai mică, provincia vecină Qinghai.

Cel mai recent bilanţ, de 135 de morţi şi circa 1.000 de răniţi, furnizat joi de agenţia oficială de presă Xinhua, este în creştere faţă de cel de 134 de morţi anunţat în ziua precedentă.

La Spitalul popular din comitatul Jishishan (Gansu), în apropiere de epicentrul cutremurului, medicii tratau joi răniţi. Cadrele medicale le administrau perfuzii intravenoase şi examinau radiografii într-o clădire vizibil avariată de cutremur.

„Vreau foarte mult să mă întorc acasă” a declarat pentru AFP o pacientă care urmează să fie operată la picior. „Însă casa mea a fost distrusă. Aşa că nu prea ştiu unde să mă duc”, a adăugat aceasta.

„Oamenii încă se tem de replici. Nu pot dormi bine pentru că nu există un loc cu adevărat sigur”, a explicat pentru AFP un oficial din comitatul Jishishan.

Citește și Un nou cutremur în România. Cum s-a simţit şi ce intensitate a avut

Reporterii AFP au constatat joi că numeroase corturi albastre, de mari dimensiuni, furnizate de autorităţi au fost instalate în Jishishan, pentru a înlocui adăposturile improvizate construite de locuitori imediat după cutremur.

Potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al SUA), o autoritate în materie de cutremure, seismul s-a produs luni seara la ora locală 23:59 (15:59 GMT), epicentrul său fiind localizat la aproximativ 100 de kilometri de Lanzhou, capitala provinciei Gansu.

Au urmat zeci de replici mai slabe, iar autorităţile au avertizat că sunt posibile cutremure cu magnitudinea peste 5 în zilele următoare.

Seismul de luni a fost cel mai devastator produs în China din 2014, când peste 600 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur produs în provincia Yunnan, din sud-vestul ţării.