Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri pentru toată gama. Cum vrea să dea lovitura producătorul de la Mioveni după eliminarea motorului diesel din ofertă

Automobile Dacia va oferi pentru toate maşinile produse la Mioveni alimentare duală, pe benzină şi GPL. Cu ambele rezervoare pline, noile modele pot parcurge până la 1.300 de kilometri fără realimentare.

25 feb. 2021, 14:19
Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri pentru toată gama. Cum vrea să dea lovitura producătorul de la Mioveni după eliminarea motorului diesel din ofertă

Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri datorită alimentării cu gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru toate modelele aflate în oferta sa. Astfel, maşinile poluează cu 10% mai puţin faţă de variantele pe benzină. Este vorba de modelele Dacia Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster şi Duster Pick-up.

Cu ambele rezervoare pline, maşinile din gama ECO-G 100 pot ajunge la o autonomie de până la 1.300 de kilometri fără realimentare, după cum susţin oficialii Dacia. Singurul model care nu este dotat cu o motorizare mai ecologică este Lodgy, model care va fi scos din oferta Dacia şi înlocuit cu un crossover aflat au deja la teste de drum. Pentru viitorul model este anunţată şi o variantă pe GPL, notează Adevărul.

Tehnologia GPL e complet instalată în procesele de fabricaţie de la uzinele Dacia din Mioveni de către echipele de ingineri de la Renault Technologie Roumanie.

„Tehnologia GPL ajută la atingerea prevederilor normelor CAFE şi este integrată de echipele noastre de ingineri aici, în România, pe motorizările existente în gamă. Emisiile de CO2 sunt mai scăzute cu 11% faţă de versiunea pe benzină. Lucrăm îndeaproape cu colegii din uzine, astfel încât să livrăm clienţilor noştri o alternativă mai curată, simplă şi competitivă”, a declarat Alexander Simionescu, director al centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie, conform sursei citate.

Datorită acestei echipări, Dacia a reuşit să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 11,3%. De asemenea, consumul de energie electrică s-a redus cu 7,1%, iar cantitatea de deşeuri periculoase s-a diminuat cu 5,2%.

Citeşte şi: Cum arată „Grand Duster”, noul model hibrid pregătit de Dacia

Noile modele Dacia cu GPL. Tehnologia care permite accesul maşinilor în parcările subterane

De exemplu, Dacia Duster Eco-G are un rezervor pentru GPL care a fost montat în spaţiul ocupat în mod normal de roata de rezervă. Toată gama include o serie de sisteme de siguranţă pentru respectarea standardelor de securitate. Astfel, modelele Dacia GPL pot accesa inclusiv parcările subterane.

Specialiştii spun că acest lucru este un avantaj deoarece maşinile dotate cu instalaţii GPL aftermarket sunt interzise în parcările subternane sau acoperite, chiar dacă e vorba sisteme montate în service-uri autorizate şi omologate la Registrul Auto Român.

Sistemul GPL a fost integrat de Dacia direct în uzină. Chiar de la proiectarea sa, motorul pe benzină este adaptat să funcţioneze cu combustibil GPL. Rezervorul suplimentar de gaz este din oţel de înaltă rezistenţă şi este total independent de rezervorul de benzină. O supapă de retur, un limitator de umplere de 80%, un limitator de debit al gazului, o supapă solenoid şi o supapă de siguranţă completează sistemul tehnic de evitare a unor incidente neplăcute, conform Adevărul.

Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri. Care e nivelul de poluare

Noile modele Dacia pot rula fie pe benzină, fie pe GPL. Cu ambele rezervoare pline, maşinile ajung la o autonomie de peste 1.000 de kilometri. Comutarea de la benzină la GPL şi invers se face manual, prin apăsarea unui buton, în mers, sau automat, în cazul în care rezervorul de GPL se goleşte.

Noul motor turbo cu trei cilindri TCe 100 GPL oferă un nivel mai mare de performanţă: 100 CP şi un cuplu maxim de 170 Nm de la 2.000 rpm (cu 10Nm mai mult ca varianta pe benzină). Acesta emite cu aproximativ 10% mai puţin CO2 decât un motor pe echivalent pe benzină.

Conform unor experţi, în patru ani de utilizare normală, un model Dacia echipat cu GPL va emite cu 2,4 tone mai puţin dioxid de carbon. Pe de altă parte, conform experţilor, cu varianta GPL, la un parcurs zilnic mediu de 40 de kilometri, anual se face o economie de peste 1.000 de euro. Concret, este vorba de costuri cu carburanţii cu până la 30% mai mici decât în cazul versiunii pe benzină şi cu până la 8% mai mici decât în cazul variantei diesel, care se mai regăseşte acum numai la Duster.

Citeşte şi: Dacia Sandero a fost aleasă Maşina Anului 2021 în Marea Britanie, de revista What Car. „E mai bună decât majoritatea rivalilor săi cu preţuri mai mari” 


loading...