Daciana Sârbu, implicare la Bruxelles pentru protejarea copiilor de alimentele nesănătoase

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a fost desemnata reprezentanta a grupului S&D din Parlamentul European in procesul de revizuire a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, la care contribuie Comisia de Mediu si Sanatate publica (ENVI), printr-un aviz.

RomaniaTV.net
14 sept. 2016, 10:53
Daciana Sârbu, implicare la Bruxelles pentru protejarea copiilor de alimentele nesănătoase

Daciana Sârbu, care este si vicepresedintele acestei comisii, considera ca astfel se poate realiza „imbunatatirea unei legislatii ce poate proteja copiii de publicitatea la alimentele nesanatoase”. Miza este, in opinia sa, „sanatatea copiilor si implicit a generatiilor viitoare”, dar si functionarea sistemelor de sanatate din Europa.

Intr-o postare pe blogul personal, Daciana Sarbu explica pe larg de ce considera important acest set de reglementari europene:

„E o directiva importanta, cu aplicabilitate larga, dar exista un aspect anume care ma intereseaza inainte de orice. ESTE UNA DINTRE CELE MAI BUNE OCAZII PE CARE LE AVEM, LA NIVELUL INSTITUTIILOR EUROPENE, DE A ADOPTA REGULI CARE IMBUNATATESC SANATATEA COPIILOR NOSTRI, PROTEJANDU-I DE ACEST PERICOL REAL: RECLAMELE AGRESIVE LA PRODUSELE JUNK FOOD, CU NIVELURI RIDICATE DE ZAHAR, GRASIMI, SARE, AL CAROR CONSUM IN EXCES DUCE LA OBEZITATE SI LA TOATE PROBLEMELE DE SANATATE ASOCIATE”, scrie Daciana Sârbu.

Daciana Sarbu a mai avut initiative la Parlamentul European pentru a reduce impactul publicitatii la alimentele nesanatoase in randul copiilor si subliniaza ca reducerea expunerii copiilor la aceste reclame poate avea un rol important pentru sanatatea lor:

„Cred in creativitate si in libertatea de expresie. Insa multe studii (unele despre care am scris si eu pe blog, pe Facebook sau pe Twitter) demonstreaza cat de sensibili si receptivi sunt cei mici la aceste reclame, care asociaza alimentele nesanatoase cu personajele lor preferate, cu eroii lor, cu stari de bine si cu recomandari de la celebritati pe care ei le admira. Iar copiii nu au discernamant, nu au capacitatea de a rezista acestor tentative de manipulare, si ajung sa-si doreasca exact acele alimente care, in timp, le fac rau. Dincolo de aceste studii, sunt mama si stiu exact cum arata reactia unui copil care vede o reclama convingatoare si simpatica la chipsuri, biscuiti sau bauturi dulci; iar reclame la morcovi ori fructe de padure nu promoveaza nimeni la televizor… CEA MAI BUNA SOLUTIE, IN AFARA UNEI EDUCATII DESPRE HRANA DE LA VARSTE MICI, ESTE SA-I PROTEJAM DE ACESTE RECLAME. NU DOAR IN TIMPUL EMISIUNILOR PENTRU COPII, CI SI IN PERIOADELE CAND SE UITA LA TV
IMPREUNA CU TOATA FAMILIA. Sper ca munca noastra in Comisia de Sanatate pe acest subiect sa se regaseasca in raportul final pe aceasta tema, realizat de Comisia de Cultura, si sa reusim impreuna sa imbunatatim aceasta legislatie – un proces extrem de complicat, de altfel. Ceea ce trebuie sa inteleaga toata lumea e ca in joc se afla ceva mult mai important decat profiturile unor companii: SANATATEA COPIILOR SI IMPLICIT A GENERATIILOR VIITOARE; FUNCTIONAREA SISTEMELOR DE SANATATE
EUROPENE; INSUSI VIITORUL NOSTRU”, a conchis Daciana Sârbu.