Dan Radu Ruşanu, URMĂRIT PENAL de DNA în scandalul Carpatica – ASF. „Anchetarea mea are legătură cu Băsescu”

Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, a fost citat, vineri, la DNA, numele lui apărând în dosarul Carpactica - ASF. Potrivit unor surse judiciare, şeful ASF este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire de grup infracţional.

21 feb. 2014, 07:37
Dan Radu Ruşanu, URMĂRIT PENAL de DNA în scandalul Carpatica – ASF. „Anchetarea mea are legătură cu Băsescu”

UPDATE. Dan Radu Ruşanu a stat aproximativ două ore la DNA, unde a fost audiat în dosarul Carpatica, în calitate de suspect.

La ieşirea de la DNA, Ruşanu s-a declarat convins că a ajuns pe mâna procurorilor anticorupţie după ancheta în cazul firmei Astra Asigurări şi nu din cauza dosarului privind numărul de membri ai Consiliului de conducere. „Toţi cei nouă membri îndeplineau condiţiile de studii, vechime şi incompatibilităţi cu membrii parlamentului. FMI şi Comisia Europeană ne-au solicitat în mod expres modificarea numărului de membri ai consiliului de la 11 la 9 şi respectarea cu stricteţe a prevederilor privind experienţa, vechimea şi incompatibilitatea cu Parlamentul”, a spus Ruşanu, care a precizat că va afla abia marţi dacă va fi sau nu pus sub învinuire.

„Cred că are legătură mai mult cu Astra decât cu Ordonanţa. Aţi văzut declaraţia lui Băsescu, care spune că pentru acţiunea nejustificată de la Astra va trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF. Vom vedea peste 3-4 săptămâni”, a precizat Dan Radu Ruşanu.

Dan Radu Ruşanu are calitatea de suspect în dosarul Carpatica – ASF, procurorii având informaţii că a ştiut despre implicarea persoanelor din conducerea ASF în acţiunile de favorizare a firmei Carpatica Asig, patronată de Ilie Carabulea.

Surse judiciare citate de Agerpres susţin că Ruşanu este urmărit penal în legătură cu emiterea OUG privind ASF şi că a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile – complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire grup infracţional.

La intrarea în sediul DNA, Dan Radu Ruşanu nu a dorit să facă declaraţii.

În 10 februarie, procurorii DNA au solicitat Guvernului şi Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonanţe de urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Procurorii DNA verifică modul în care în anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Detalii despre această ordonanţă de urgenţă apar în referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF.

Anchetatorii susţin că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenţă şi ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, situaţie în care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.

Mîrzac şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a promova o ordonanţă de urgenţă în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilităţi, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al ASF.

În dosarul Carpatica mai sunt cercetaţi penal Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, ambii arestaţi preventiv, Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, şi Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, urmărită penal este şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de finanţe Daniel Chiţoiu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Laura Chiţoiu, şeful Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), s-a autosuspendat din funcţie.

Președintele Traian Băsescu a solicitat miercuri Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este „o cloacă”.

„ASF este o cloacă unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Rușanu, de Daniel Dăianu, de Ursache, de soția domnului Chițoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toată această cloacă trebuie curățată de la ASF”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că ar trebui făcut din ASF „o instituție cu autoritate profesională și morală”.

În contextul scandalului Carpatica – ASF au ieşit la iveală şi salariile foarte consistente încasate de cei din conducerea ASF, catalogate de premierul Victor Ponta drept „inacceptabil de mari”.

„Aş fi fost foarte fericit ca domnul preşedinte Băsescu să facă aceste solicitări (revocarea conducerii ASF – n.r.) când şefi la CNVM, la asigurări, la pensii erau puşi de PDL şi aveau salarii mult mai mari decât cei de acum, dar domnul Băsescu, când erau duble (salariile – n.r.) dar erau oamenii lui era foarte fericit. Cred că domnul preşedinte este foarte supărat pentru că unul dintre sponsorii săi, patronul de la Astra Asigurări, are probleme şi de-aia s-a apucat să fie supărat pe ASF”, a spus primul ministru.

În replică, un comunicat al ASF precizează că atacul fără precedent la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară vine în contextul în care instituţia a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea Astra, iar demersul de defăimare a ASF este unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului.

Pe de altă parte, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că va propune reducerea la jumătate a salariilor conducerii instituţiei.