De 1 Decembrie, moldovenii cer REunirea cu România: „E ca necesitatea aerului de la Dumnezeu” | EXCLUSIV

Ziua Națională a fost celebrată și la Chișinău. Sute de oameni s-au strâns în centrul capitalei Basarabiei, teritoriu care la 1 Decembrie 1918 făcea parte din România Mare. 

01 dec. 2022, 13:00
De 1 Decembrie, moldovenii cer REunirea cu România: „E ca necesitatea aerului de la Dumnezeu” | EXCLUSIV

Sute de moldoveni s-au strâns în centrul Chișinăului, pentru a celebra Marea Unire de la 1918.

„Un simplu cuvânt am să spun: Unirea cu Țara Românească, e ca necesitatea aerului de sus, dat de Dumnezeu. Trebuie să ne apărăm valorile naționale cu Țara Românească. Această necesitate e susținută de 45% din populația Republicii Moldova”, a declarat pentru România TV nea Vasile, un moldovean care simte și trăiește românește.

 

Din ce în ce mai mulți moldoveni cer REunirea

 

Participantul la miting s-a plâns de condițiile din ce în ce mai grele de trai din statul controlat de Maia Sandu, care cunoaște revolte fără precedent. Totuși, el și-a exprimat încrederea că într-un final, situația de criză va fi depășită, iar cel mai bună abordare în atingerea acestui scop ar fi unirea cu România.

„Oamenii resimt foarte greu… Dar vor rezista și vor trece peste iarna aceasta. Vom trece cu greu peste această iarnă, chiar dacă ne taie și lumina, și gazul, din partea Federației Ruse. Noi nu trebuie să acceptăm această ciumă ce vine spre poporul românesc și ucrainean. 

Ieșirea din această criză e numai Unirea cu Țara Românească. Suntem unicul popor de pe planetă care vorbește limba care s-a vorbit până la Turnu’ Babilon. Suntem unicul popor. Trebuie să citiți în istoria nemului! Tăblițele de la Tărtăria, care au peste 7.000 de ani spun că suntem primul neam din lume care am scris aceste tăblițe”, a mai precizat nea Vasile.

 

George Simion a cerut România Mare

 

De 1 Decembrie, de la Alba Iulia, și George Simion, liderul partidului AUR, a cerut REunirea.

„Din 2006, neîncetat, an de an, aici s-a făcut Unirea, nu la Iohannis, la recepție. Cred că e mult mai onorabil să fiu printre oameni cinstiți, nu cu oameni precum Schimdt, cu oamenii lui Iohannis.

Suntem la Alba Iulia, aici s-a făcut Unirea. Bucureștiul e capitala adminsitrativă a României. România e prea mică, nu are Cernăuți, Chișinău, plângem pentru românii de acolo”, a declarat George Simion, pentru România TV.