De ce nu este bine să mănânci banane şi portocale vara. Consumul acestor fructe produce dezechilibre în organism

Vara este sezonul în care cei mai mulţi dintre noi se orientează către mâncăruri uşoare, cum ar fi salatele, fructele sau... îngheţata, în detrimentul mâncărurilor mai greu de digerat. Şi asta nu pentru că poftele dispar în sezonul estival, ci pentru că organismul nu mai "cere", nu mai simte nevoia mâncărurilor grele. 

RomaniaTV.net
16 iul. 2020, 14:00
De ce nu este bine să mănânci banane şi portocale vara. Consumul acestor fructe produce dezechilibre în organism

Iar asta este o regulă pe care ar fi recomandat să o respectăm întotdeauna – să ne ascultăm organismul, să îi înţelegem nevoile şi să-i dăm ce cere. Dacă cere alimente uşor de digerat, asta ar fi bine să-i dăm, dacă, dimpotrivă, cere alimente mai grele, exact asta ar trebui să-i dăm. Sigur, totul cu măsură. Atenţie! Nu vorbim despre consumul în exces al alimentelor greu de digerat, ci despre satisfacerea unei nevoi a organismului. Cu siguranţă, atunci când poftim la ceafă de porc, la mici sau la somon, organismul nostru este într-un deficit de grăsimi.

Consumul de portocale şi banane vara dezechilibrează metabolismul

Revenind la alimentele pe care este recomandat să le consumăm vara, specialiştii spun că organismul nostru este capabil să recunoască anotimpurile şi, în consecinţă, să se coordoneze în funcţie de ele, scrie antena3.ro. Spre exemplu, nu este recomandat să consumăm fructe sau legume care nu cresc în emisfera noastră, pentru că ne pot dezechilibra metabolismul.

Citeşte şi Atenţie la ce cumpăraţi, pepenii de pe piaţă pot fi toxici. Trucul prin care să-ţi dai seama dacă pepenele ales este sănătos

Medicul nutriționist Adina Rusu atrage atenţia că aceste alimente, consumate în exces, în extrasezon, pot chiar să ne îmbolnăvească. Asta deoarece organismul se coordonează cu anotimpurile, iar noi îl dezechilibrăm atunci când îl hrănim cu fructe care nu sunt de sezon, cum ar fi portocale sau banane, în timpul verii. În sezonul estival, se recomandă consumul de cireşe, vişine, piersici, pepeni, caise, zmeură. 

Nici legumele crescute în seră nu hrănesc prea mult organismul, căci nu-i asigură necesarul de nutrimente pentru buna funcţionare. Vara, este indicat să alegem roşii, castraveţi, ardei, salate, vinete. Iarna ar trebui evitate legumele enumerate anterior şi consumate murături sau alte legume conservate. 

Vor avea efecte nocive asupra organismului, crescând riscul de obezitate şi de sindrom metabolic. Ne putem confrunta cu diabet sau boli cardiovasculare„, a explicat dr. Adina Rusu pentru Mediafax.

Citeşte şi 16 idei de gustari de vara, racoritoare, savuroase si sanatoase

Fructe şi legume care hidratează intens organismul

De asemenea, hidratarea pe timpul verii este extrem de importantă, dat fiind faptul că, în acest sezon, pierdem o cantite semnificativă de apă prin transpiraţie, ceea ce nu se întâmplă în celelalte sezoane. Pe lângă consumul de apă şi ceaiur, nutriţioniştii recomandă şi consumul de fructe şi legume cu un conţinut ridicat de apă.

Există legume şi fructe cu o cantitate mare de apă, peste 90%. Pepenii, care sunt vedetele sezonului, dar şi castraveţii, dovleceii, roşiile pe care le putem folosi oricând, mai ales că au puţine calorii„, a spus medicul Luiza Pîrvu, la Antena 3.