De ce victimele din Clubul Colectiv nu vor primi integral despăgubirile stabilite de instanță (VIDEO)

Dosarul „Colectiv" a ajuns la final. Patronii sinistrei discoteci și primarul Piedone au fost condamnați la închisoare, iar victimele, inclusiv familiile persoanelor care au trăit coșmarul din 2015 vor trebui să primească în total peste 47 de milioane de euro daune morale. 

12 mai 2022, 23:22
De ce victimele din Clubul Colectiv nu vor primi integral despăgubirile stabilite de instanță (VIDEO)

Din păcate, victimele incendiului din Clubul Colectiv nu-și vor primi toți banii. Explicația este foarte simplă: nu statul român va plăti despăgubirile, potrivit deciziei instanței.

Patronii clubului, cei doi pompieri care au oferit avizul de funcționare ISU și firma care a montat artificiile de la concertul Goodbye To Gravity trebuie să plătească.

Mai exact, potrivit minutei deciziei definitive, „din buzunar” vor plăti doar patronii Paul Gancea, Alin Anastaescu și Costin Mincu, pompierii Antonina Radu și George Matei, pirotehniștii Viorel Zaharia şi Marian Moise, precum și Cristian Niţă, directorul general al firmei de artificii.

 

Primarul Cristian Popescu Piedone, condamnat la închisoare, dar fără obligația de a plăti despăgubiri

 

Exceptați de la plata daunelor sunt fostul primar Piedone și angajatele de la Primăria Sectorului 4.

Victimele din dosarul Colectiv au pierdut procesul pe latură civilă încă de la fond, atunci când Tribunalul București a respins cererea de introducere în cauză a statului român ca parte responsabilă civilmente. Asta înseamnă că încă de atunci instanța a decis că despăgubirile urmau a fi plătite din buzunarele inculpaților.

În apel, singurele două instituții care au fost obligate să dea despăgubiri de 1 milion de euro sunt Primăria Sectorului 4 și ISU – Dealul Spirii.

 

Sentințele din Dosarul „Colectiv”

 

  • Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și al Sectorului 5 a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.
  • Cea mai mare pedeapsă – 11 ani și 8 luni a primit unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu.
  • Ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare – Paul Gancea și șase ani și patru luni – Costin Mincu.
  • Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni.
  • Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni.
  • Antonina Radu, pompier al ISU Bucureşti, a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce pompierul George Matei a fost condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare.

 

Raed Arafat a scăpat „cu mâinile curate”

 

În noaptea incendiului, Raed Arafat s-a deplasat rapid la Clubul Colectiv alături de cei mai vizibili politicieni de la acea vreme. În ultimii ani, șeful DSU a fost suspectat că ar fi ascuns imagini relevante din „noaptea morții”.

CTP l-a criticat dur pe Raed Arafat, în 2019, pentru explicațiile bizare ale șefului DSU.

„S-o luăm metodic. Domnul Arafat susține că nu a ascuns filmul pentru că nu a avut cunoștință de el, în ciuda faptului că a fost prezent la locul dezastrului chiar în minutele în care se filma și știe foarte bine că, potrivit regulamentului, în acel moment se filma. Cum e de conceput că, după ce s-a terminat totul, domnul Arafat nu a cerut toate materialele filmate în legătură cu dezastrul de la Colectiv și materialul primelor momente ale intervenției, care, potrivit legislației și regulamentelor, știa foarte bine că există ca material probatoriu? Asta nu a explicat.

Asta în ciuda faptului că echipa domnului Tolontan a demonstrat că profesorul Arafat folosea la cursuri fotografii extrase din acel film, a recunoscut asta domnul Arafat. Folosea fotografii din film, dar nu a avut curiozitatea să vadă filmul întreg și noi trebuie să-l credem. Asta în ciuda faptului că nu i-a demis pe cei trei colonei de la ISU îndată ce au anunțat că nu i-au dat filmul. Asta fiind o faptă penală care văd că pe domnul Arafat îl lasă rece.

(…) Nu pot decât să fac o inducție logică, dovadă nu am. Dar, din moment ce dl Arafat cu gurița domniei sale a spus: nu vreau să influențez campania electorală prezidențială… Păi ce treabă are dl Arafat cu campania asta? Candidează dânsul? El e membru al guvernului, secretar de stat, prin fișa postului nu are nicio treabă cu campania electorală. Dacă spune dânsul că are treabă, cum altfel pot interpreta decât că dorește să o protejeze pe șefa domniei sale, candidat prezidențiabil Dăncilă?”, a declarat CTP pentru Digi24.

 

Incendiul din Clubul Colectiv (VIDEO)