De nu se testează în România la capacitate maximă? Iohannis: „Testările se fac la cerere”

Klaus Iohannis a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, de ce în România nu se testează la capacitate maximă.

25 nov. 2020, 19:26
De nu se testează în România la capacitate maximă? Iohannis: „Testările se fac la cerere”

Klaus Iohannis, explicațiile momentului

„Rata de infectare se menține la un număr destul de mare, asta în condițiile în care nu se fac destul de multe teste, mai ales în contradicție cu recomandările făcute de OMS. Ne reamintim că premierul spunea că în țara noastră există o capacitate de aproximativ 50.000 de teste pe zi. De ce nu putem crește capacitatea de testare?”, l-a întrebat un reporter pe președinte.

Klaus Iohannis: „E destul de mare capacitatea de testare. Dar testările se fac la cerere, fie de cei trimiși de DSP. La noi nu se testează în masă. Numărul de persoane trimise de DSP și solicitări de persoane fizice sunt cele pe care le vedeți zilnic comunicate”.

Klaus Iohannis, despre situația dramatică de la Matei Balș: ”E foarte adevărat că suntem la limită”

De asemenea, Klaus Iohannis a comentat și imaginile apărute în presă de la Institutul Matei Balș. Pacienții cu COVID erau ținuți pe holurile spitalului în timp ce erau conectați la aparate de oxigen și luptau pentru viața lor. Medicii le-au pus la dispoziție paturi improvizate fiindcă nu mai sunt locuri la secțiile de Terapie Intensivă.

”Statul român face tot timpul demersuri pentru a crește numărul de paturi și la UPU și la ATI. Atunci când am vizitat Spitalul Clinic Fundeni, am spus că numărul de paturi ATI s-a dublat. Asta s-a întâmplat printr-un foarte mare efort, atât public, cât și privat. Aceste eforturi continuă și astăzi, în cursul întâlnirii cu premierul, am discutat această chestiune și mi-au prezentat planurile pentru următoarele zile și săptămâni. Noi facem eforturi să creștem numărul de paturi. Imaginile la care vă referiți mi s-a relatat că sunt din zona de primire a pacienților. Dar e foarte adevărat că suntem la limită. Încă nu am ajuns la limita superioară pentru că vrem să fim puțin înaintea pandemiei. Sper să nu fim singuri. E important să ne ferim de virus și să nu-l dăm mai departe” , a spus Klaus Iohannis.

Citește și Klaus Iohannis: „Mă voi vaccina public împotriva COVID, dacă asta îi ajută pe sceptici”. Când ajunge primul set de vaccin în România