DECLARAŢIE pe propria răspundere, ce trebuie completat din 15 mai. Anunţ oficial făcut de Marcel Vela

STARE DE ALERTĂ. În contextul ridicării stării de urgență din România și implementării stării de alertă, românii nu vor mai trebui să completeze declarația pe propria răspundere atunci când vor ieși din casă pentru a face mișcare sau pentru a se aproviziona cu produsele de strictă necesitate.

05 mai 2020, 09:33

STAREA de alertă elimină declaraţiile pe propria răspundere în localitateea d edomiciliu, dar respectiva declarație va fi completată de toate persoanele care vor dori să părăsească localitatea de reședință. Este vorba despre diferite activități profesionale sau despre relaxare, una dintre întrebările care i s-au pus lui Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne – fiind cea referitoare la drumeții în zonele montane. Acestea vor fi permise, dar în declarația pe propria răspundere va trebuie precizat intervalul de timp alocat și destinația aleasă. 

STARE DE ALERTĂ. Ce amenzi se dau pentru nepurtarea măştilor din 15 mai

Astfel, declarația pe propria răspundere va suferi, evident, unele modificări, unele rubrici dispărând după ridicarea stării de urgență, cum ar fi cele referitoare la ieșirea din casă pentru cumpărături, plimbarea animalelor de companie etc. Deocamdată, o astfel de decizie se află în lucru și va fi luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la momentul respectiv urmând a fi publicată, firește, și noul model al declarației pe propria răspundere, adaptată situației.

”Da, poate. Va scrie în declarația pe propria răspundere că se duce în Sinaia să facă un traseu montan, în perioada de până în perioada de și se duce. Deci la plecare în afara orașului se va completa o declarație, probabil, nu o dau ca și certă, pentru că va decide Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dar, pentru a ține sub control posibilele infecții, contaminări cu acest virus păcătos, între orașe trebuie să fie o rigurozitate sau o coordonare, să nu zic un control în sensul strict al cuvântului. Oamenii trebuie să știe că mișcarea lor trebuie să fie în folosul lor, dar dacă se depășesc unele limite, unele reguli, ei pot să-și riște sănătatea”, a transmis Marcel Vela.

”Vor fi permise drumețiile, sporturile individuale, mersul cu bicicleta, pescuitul. Oamenii o să poată avea activități, să se bucure de natură, să se bucure de primăvară, de vară, dar în același timp, trebuie să respecte măsurile de izolare, de distanțare socială, de igienă personală, pentru că acest virus nu ia vacanță în 15 mai”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni seară, că amatorii vor putea pescui liniştiţi din 15 mai, când încetează starea de urgenţă, iar restricţiile destinate prevenirii răspândirii coronavirusului vor fi relaxate. El a subliniat că românii ar trebui să vadă vacanţa din această vară ca pe o şansă pentru turismul românesc.

STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Ce măsuri restrictive rămân după anularea STĂRII DE URGENŢĂ. Ce prevede legea

„Relaxarea va fi etapizată, până în 15 mai vom fi foarte atenţi să nu fie o explozie de cazuri în domeniul medical. Noi suntem într-un platou de aştepare, fără să fie o creştere semnificativă. Comparativ cu alte state, la suta de mii de locuitori, România are 4,1 de decese.. Principiul pe care putem merge este de a relaxa etapizat restricţiile, trebuie evaluare epidemiologică. Dacă ne situăm pe acelaşi platou, de la 1 iunie, vin alte relaxări.Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumeţii în trei, iar pentru drumeţii se va face o declaraţie. N-am stabilit încă raza de acţiune, toate deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea epidemiologică de săptămâna viitoare. Va fi şi pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot să-şi pregătească familiile că pleacă”, a declarat Vela la Antena 1.

Ministrul a mai spus că, probabil prin iunie se va decide şi varianta deschiderii hotelurilor, teraselor şi restaurantelor şi a subliniat că oamenii au fost extrem de responsabili în perioada de Paşte şi de 1 Mai şi le-a mulţumit în special tinerilor pentru acest lucru.

„În principiu, de la 15 mai restricţiile de noapte vor fi ridicate, dar nu să te apuci să te duci la sală, ci pentru chestii importante. Vacanţa o văd ca pe o şansă pentru turismul românesc, poate virusul ăsta a trezit în noi un sentiment de naţiune, să vedem răsăritul la Marea Neagră, nu doar la Mediterană. A trezit sentimentul de siguranţă naţională, nu doar globalizarea. Vom descoperi Delta, mănăstirile din Moldova” a afirmat ministrul de Interne.

STARE DE ALERTĂ în România, după 15 mai. Marcel Vela: Nu se vor da ordonanţe de urgenţă

Referitor la deschiderea sălilor de fitness, el a precizat că, deşi în principiu este vorba despre practicarea unui sport individual, cei care il practică interacţionează totuşi la vestiare, ceea ce face să nu poată fi deschise într-o primă fază.

Marcel Vela s-a referit şi la amenzi şi la unele abuzuri ale Poliţiei. ”Amenzile au fost în marea majoritate date pe merit. Unde nu am putut noi şi a acţionat poliţia locală, dacă s-a greşit, am luat legătura cu primarul pentru a demara o anchetă administrativă”, a precizat ministrul de Interne.

Luni după-amiază, Vela a susţinut că din 15 mai românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte să facă drumeţii sau alpinism, deşi anterior, preşedintele Klaus Iohannis precizase că deplasarea în interiorul localităţilor va fi permisă fără a mai fi necesară declaraţia pe propria răspundere, în timp ce  deplasarea între localităţi nu va fi permisă decât pentru motive bine determinate, cum ar fi serviciul, probleme medicale sau activităţile sportive individuale.
„Activităţile sportive individuale sunt cele care ţin de activităţi gen drumeţii, alte activităţi gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteţi pleca la Sinaia să faceţi alpinism sau drumeţie”, a susţinut Vela, la Antena 3.

Premierul Ludovic Orban spune că, după 15 mai, hotelurile nu se vor afla sub restricţii, dar restaurantele, cafenelele şi barurile nu se vor deschide, nici cele din spaţii închise, nici cele din spaţii deschise. „Vom deschide comerţul, sigur cu excepţia mall-urilor, dar comerţul va fi deschis”, anunţă el, spunând şi că deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru în interes de serviciu, pentru a merge la rude, pentru activităţi agricole.

Orban a spus, luni, într-o conferinţă de presă, că se va deschide comerţul după 15 mai, cu excepţia mall-urilor.

„Vom deschide comerţul, sigur cu excepţia mall-urilor, dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, că oamenii pot să cumpere şi atunci existând cumpărare va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri sau pentru readucerea producţiei la nivelul anterior. Sunt măsuri, libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibili, pentru că o să crească consumul. De asemenea, sunt şi reluarea frizeriilor, coafurilor, cabinetelor stomatologice şi astea sunt activităţi care vor permite revenirea la normalitate din punct de vedere economic”, a spus Orban.

El a menţionat că hotelurile vor fi deschise, dar nu şi restaurantele. „Practic, şi hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele, mai ales în spaţii închise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, a explicat Orban.

STARE DE ALERTĂ în România, după 15 mai. Scăpăm de amenzi, care e diferenţa faţă de starea de urgenţă 

Întrebat când vom putea călători, premierul a răspuns: „Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate, deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasările la activităţile agricole, că dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane înseamnă că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare. Încă nu putem da drumul la restaurante numai pentru că există o zonă destul de afectată, eu recunosc, zona de restaurante, de cafenele, de baruri, e o zonă unde se socializează, o zonă unde oamenii se simt bine, o zonă unde sunt convins că, psihologic, oamenii ar avea nevoie, dar pe de altă parte punem pe prim plan sănătatea, suntem atenţi şi la economie, dar sănătate e de bază”.

Întrebat la ce pârghii s-a gândit pentru a ajuta industria Horeca, Orban a spus: „Hotelurile şi pensiunile nu sunt închise, vă mai spun încă o dată. Hotelurile şi pensiunile sunt deschise, vor fi deschise. Deja am luat două decizii: i-am scutit de impozitele specifice pe care le plăteau, în al doilea rând am prelungit valabilitatea voucherelor de vacanţă, tocmai în perspectiva ca aceste vouchere de vancaţă să poată fi folosite de eventualii clienţi în scop turistic în acest sezon, în condiţiile în care riscul epidemiologic se va reduce”.

Întrebat de asemenea, dacă într-o drumeţie se poate bea o cafea la o terasă de la Cota 1400, Orban a răspuns: „Puteţi să vă luaţi termosul  şi pe platou să vă puneţi din termos o cafea şi să savuraţi cafeaua privind peisajul”.

„După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem în momentul de faţă, nu se vor deschide restaurantele, cafenelele şi barurile, nici din spaţii închise, nici din spaţii deschise. În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie, că sezonul, hai să fim cinstiţi, sezonul de vară începe cam în jurul datei de 15 iunie şi în realitate după 1 iulie merg oamenii foarte serios. Deci nu excludem varianta asta, e adevărat, riscul epidemiologic în spaţii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar şi aici trebuie să ţinem cont că există un risc şi să luăm măsurile de protecţie pentru a reduce riscul de răspândire”, a adăugat Orban.