Descoperire halucinantă în cazul apei infestate din Pucioasa. Vezi ce a descoperit Garda de Mediu în urma controalelor

Încărcătura microbiologică a apei din barajul Pucioasa, județul Dâmbovița, a fost cauzată de evacuarea de ape fecaloid-menajere în râul Ialomița coroborată și cu alți factori favorizanți poluării. 

RomaniaTV.net
28 ian. 2016, 18:29
Descoperire halucinantă în cazul apei infestate din Pucioasa. Vezi ce a descoperit Garda de Mediu în urma controalelor

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu — Comisariatul Județean Dâmbovița au efectuat controale la stația de epurare Fieni aparținând Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița precum și la Unitatea Administrativ Teritorială Fieni (Primăria Fieni) și SC Neval Prod SRL Pietroșița.

”În urma acestor controale s-au constatat următoarele: infestarea bacteriologică a acumulării Pucioasa (amplasată pe râul Ialomița) a fost cauzată de evacuarea de ape fecaloid-menajere neepurate în râul Ialomița, coroborată și cu alți factori favorizanți poluării; evacuarea s-a făcut prin canalizarea de ape pluviale a orașului Fieni, aflată în administrarea Unității Administrativ Teritoriale Fieni (Primăria Fieni), ca urmare a unor intervenții la rețeaua de canalizare menajeră, în vederea remedierii unor avarii. De aceste reparații este responsabilă SC Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița SA în calitate de operator”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Dâmbovița, potrivit Agerpres.

În document se mai arată că, în urma verificărilor din teren, au fost depistate gospodării ce aveau racordată canalizarea menajeră la rețeaua de colectare a apelor pluviale. S-a dispus reprezentanților Primăriei Fieni emiterea de somații către acești cetățeni în vederea racordării gospodăriilor la canalizarea menajeră.

”În urma controalelor efectuate, s-a constatat că Stația de epurare Fieni — etapa nouă, nu deține acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; cu aceeași ocazie s-a constatat că SC Neval Prod SRL Pietroșița a modificat fluxul tehnologic al apelor uzate, fără a notifica autoritățile de mediu”, se mai precizează în comunicatul Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Dâmbovița.

Citeşte şi: Mai multe localităţi din Botoşani, fără apă potabilă

În urma acestor nereguli constatate, au fost amendate Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița cu 50.000 lei pentru funcționarea fără autorizație de mediu a stației de epurare Fieni — etapa nouă și cu 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape menajere din orașul Fieni, fapt ce a condus la evacuarea apelor uzate în râul Ialomița; Primăria Fieni cu 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape pluviale a orașului Fieni, fapt ce a condus la evacuarea de ape uzate fecaloid-menajere în râul Ialomița și firma Neval Prod SRL Pietroșița cu 50.000 lei pentru lipsa notificării către autoritățile de mediu cu privire la modificarea fluxului tehnologic al apelor uzate.

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu — Comisariatul Județean Dâmbovița spun că vor efectua în perioada imediat următoare controale la unitățile administrativ teritoriale aflate în amonte de barajul Pucioasa pentru a stabili dacă mai sunt și alți poluatori ai râului Ialomița.

În data de 16 ianuarie, Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița a anunțat că s-au descoperit încărcări microbiologice în apa brută a Barajului Pucioasa, de unde se face alimentarea sistemului public de furnizarea a apei în Pucioasa, Doicești, Brănești, Vulcana Pandele și Vulcana Băi. În aceste localități a fost oprită apa din 16 ianuarie până pe 21 ianuarie, după care a fost reluată cu restricții de consum. Locuitorii celor cinci localități sunt avertizați să nu bea apa furnizată prin sistemul public de alimentare, ci să o folosească strict în scopuri menajere, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița.

Conducerea companiei de apă susține că apa livrată populației nu a fost contaminată în niciun moment pentru că apa brută din barajul Pucioasa a trecut prin stația de tratare.

În zonă este transportată apă potabilă cu cisternele.

Citeşte şi: Dosar penal în cazul apei infestate cu fecale. Apa din barajul Pucioasa, contaminată cu bacteria Clostridium perfringens