Desertul care face furori în Asia are o textură pufoasă și aerată, aromă fină de vanilie și culoare verde intens. Prăjitura a intrat rapid în topul preferințelor localnicilor. Pandanul este cel care dă culoarea și gustul acestui tort special, o plantă tropicală cu origini în Insulele Maluku din Indonezia.
Citește și: Prăjitură Carpați cu foi de doboș ca la mama acasă. Desertul simplu care îți va aminti de gustul copilăriei
Brutăria Bengawan Solo are astăzi are peste 40 de locații în Singapore, inclusiv cinci magazine în aeroportul internațional Changi. Familia Liew folosește în mare parte ingrediente locale și aduce 300-400 de kilograme de frunze de pandan din Malaezia pentru a păstra rețeta originală.
Prețul unui tort întreg este de aproximativ 22 de dolari singaporezi (17 dolari), iar în 2024 s-au vândut peste 85.000 de bucăți. Specialiștii spun că pandanul are potențial să devină la fel de popular, precum matcha, ceaiul verde japonez care a fost încorporat în diferite deserturi, de la tiramisu la brioșe.
„Matcha a creat deja precedentul că plantele verzi sunt bune. Cred că pandanul va fi ca o stea”, a declarat Keri Matwick, lector la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, potrivit CNN.
Născut în cartierul Flores din Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio avea o afinitate naturală pentru bucătăria argentiniană. Empanadas era mâncarea preferată a Papei Francisc, adică plăcintele umplute cu carne, brânză, șuncă sau alte ingrediente. Acestea erau o constantă în dieta sa. Așa cum notează cartea Eating with Pope Francis, „ca orice bun argentinian, nu uita niciodată să cumpere empanadas”. Din România, adora plăncintele cu mălai.
În 2019, în cadrul vizitei sale oficiale în România, Papa Francisc a luat masa de prânz la sediul Arhiepiscopiei Blaj. Cu această ocazie, a fost servit cu un desert mai puțin cunoscut, dar plin de savoare: mălaiul dulce. Rețeta autentică, transmisă din generație în generație de o bunică din zona rurală, a fost alegerea ideală pentru a evidenția tradiția și simplitatea bucătăriei românești.
Suveranul Pontif a fost vizibil impresionat de gustul prăjiturii și, potrivit martorilor prezenți la eveniment, a spus că „în simplitate se ascunde adevărata bogăție”. Aprecierea sa a transformat desertul într-un simbol discret al ospitalității românești.a