Directorul general al Fondului Monetar Internaţional: Recesiunea mondială provocată de coronavirus va afecta 170 de ţări

Publicat: Joi, 09 Aprilie 2020 20:33 // Actualizat: Joi, 09 Aprilie 2020 20:33 // Sursa: romaniatv.net

Kristalina Gheorghieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, preconizează că recesiunea mondială cauzată de pandemia de coronavirus va afecta 170 de ţări. Criza care va urma va fi, potrivit acesteia, una dintre ”cele mai grave consecinţe economice de la Marea Depresiune” din 1929.

Foto: News.ro

În urmă cu trei luni, FMI preconiza o creştere a venitului pe cap de locuitor în 160 de ţări. Banca Mondială, o instituţie vecină cu FMI la Washington, anunţă, în cel mai recent raport dat publicităţii, o probabilă recesiune în Africa subsahariană în 2020 - o premieră de un sfert de secol.

Ţările în curs de dezvoltare sunt cele mai vulnerabile în faţa acestui dublu şoc mondial al ofertei şi cererii.

De două luni, 100 de miliarde de dolari au fost alocaţi unor ţări în curs de dezvoltare - de trei ori mai multe, în aceeaşi perioadă, decât în timpul crizei financiare din 2008. Nevoile financiare ale acestor ţări sunt evaluate la mii de miliarde de dolari.

Gheorghieva are, însă, şi o ”veste încurajatoare”, şi anume faptul că aproximativ 8.000 de miliarde de dolari au fost deja mobilizaţi de state din întreaga lume în vederea susţinerii economiilor lor, prin intermediul unor susţineri directe sau garanţii bancare.

Priorităţi în lupta cu recesiunea

În vederea înfruntării crizei, directorul FMI a enumerat patru priorităţi.

1. Oprirea pandemiei şi susţinerea sistemului sănătăţii. În opinia sa, cei care afirmă că se poate ajunge la un compromis ”între salvarea vieţilor şi salvarea mijloacelor de trai” pun în discuţie o ”falsă dilemă”. Gheorghieva este de părere că o susţinere a relansării economice presupune mai întâi o menţinere a sănătăţii populaţiilor;

Prima recesiune economică mondială va avea loc în acest an. Zeci de ţări vor intra în insolvenţă

2. Protejarea gospodăriilor şi întreprinderilor prin măsuri bugetare şi financiare adaptate;

3. Reducerea riscurilor de contagiune la nivelul finciar mondial; 

4. Susţinerea relansării prin stimularea cererii.

FMI are o capacitate de împrumutare de 1.000 de miliarde de dolari, iar Comitetul Director al FMI tocmai a aprobat o dublare a liniei finaţărilor de urgenţă, la un total de 100 de miliarde de dolari. Astfel, el poate răspunde unui număr de 90 de ţări care l-au contactat.

Totodată, FMI va căuta soluţii pentru ţările al căror nivel de îndatorare le exclude de la primirea unui ajutor FMI, conform reglementărilor aflate în vigoare înaintea pandemiei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
FMI Kristalina Gheorghieva marea depresiune economică recesiune
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H