Donald Trump ameninţă cu tăieri de ajutoare financiare ţările care nu vor recunoaşte Ierusalimului ca fiind capitala Israelului

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat miercuri cu tăierea ajutorului financiar pentru ţările care vor vota în favoarea proiectului de rezoluţie a Naţiunilor Unite care cere Statelor Unite să renunţe la decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
20 dec. 2017, 21:41
Donald Trump ameninţă cu tăieri de ajutoare financiare ţările care nu vor recunoaşte Ierusalimului ca fiind capitala Israelului

„Ei iau sute de milioane de dolari şi chiar miliarde de dolari, iar apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări acele voturi. Lăsaţi-i să voteze contra noastră ! Vom economisi foarte mult. Nu ne pasă”, le-a spus Trump reporterilor la Casa Albă.

Adunarea Generală a ONU este chemată, după vetoul american luni în Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie condamnând recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, potrivit unor surse diplomatice. Această instanţă reuneşte 193 de ţări. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, în Adunarea Generală nu există drept de veto, iar documentele sale nu au caracter obligatoriu.

Proiectul de rezoluţie care va fi supus Adunării reia în linii mari termenii textului discutat luni în Consiliul de Securitate. Sunt adăugate trimiteri la rezoluţii adoptate de Adunarea Generală, inclusiv cele mai recente şi care se referă la Ierusalim. Noul text este propus de Yemen şi Turcia în numele grupului ţărilor arabe şi al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), potrivit Agerpres.

Citeşte şi SUA blochează la ONU proiectul de anulare al proiectului lui Trump privind recunoaşterea Ierusalimului ca fiind capitala Israelului

Săptămâna trecută, liderii OCI au proclamat Ierusalimul de Est drept capitală a statului Palestina şi au îndemnat celelalte ţări să recunoască statul Palestina şi Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată. Luni, Statele Unite au făcut uz de dreptul lor de veto la o rezoluţie propusă de Egipt condamnând recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Documentul a fost aprobat de ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate, iar această unitate reprezintă o înfrângere pentru diplomaţia americană.

Israelul a anexat partea răsăriteană a Ierusalimului, al cărei control l-a preluat în 1967, apoi a votat o lege declarând „indivizibilă” capitala sa. Anexarea nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.


loading...
Partenerii noștri