DOSAR! CNAIR a acordat un contract de aproximativ 160 de milioane de euro pentru autostrada A3-Transilvania firmei Precon, condusă din umbră de dubiosul afacerist Beniamin Rus. În urmă cu un an, pentru exact același tronson de 28 de KM, CNAIR a reziliat contractul cu firma Selina, condusă tot de Beniamin Rus pentru neexecutarea lucrărilor!

Autostrada Transilvania este un vis care nu va deveni prea curând realitate și asta pentru că CNAIR a acordat contractul de aproximativ 160 de milioane de euro firmei Precon, o companie obscură condusă din umbră de dubiosul om de afaceri bihorean, Beniamin Rus. Anul trecut, CNAIR a reziliat contractul de execuție a celor 28 de kilometri din autostrada A3-Transilvania cu grupul Selina, condus tot de către Beniamin Rus, pentru neexecutarea lucrărilor, iar anul acesta afaceristul acuzat de multiple fapte penale, a reușit din umbră, prin intermediul Precon, să păcălească statul și să pună mâna pe același contract pe care nu l-a onorat și care a adus companiilor sale o interdicție de a mai participa la licitațiile publice timp de trei ani.

12 iun. 2023, 11:10
DOSAR! CNAIR a acordat un contract de aproximativ 160 de milioane de euro pentru autostrada A3-Transilvania firmei Precon, condusă din umbră de dubiosul afacerist Beniamin Rus. În urmă cu un an, pentru exact același tronson de 28 de KM, CNAIR a reziliat contractul cu firma Selina, condusă tot de Beniamin Rus pentru neexecutarea lucrărilor!

CNAIR a acordat un contract de aproximativ 160 de milioane de euro pentru autostrada A3-Transilvania firmei Precon. Lucrările la Autostrada Transilvania bat pasul pe loc! Deși au trecut aproximativ 20 de ani de la începerea lucrărilor inițiale, autostrada A3-Transilvania este departe de a fi finalizată și asta din cauza multiplelor conflicte de interese pe care le-au avut și le au firmele ce au reușit să câștige de-a lungul timpului, contractele de execuție ale lotului Chiribiș – Biharia.

Citește și O nouă realizare a lui Dorin Umbrărescu. Firma omului de afaceri are cel mai avansat şantier din PNRR

CNAIR a acordat un contract de aproximativ 160 de milioane de euro pentru autostrada A3-Transilvania firmei Precon

Pe data de 8 iunie, CNAIR a anunțat că Asocierea Precon – Citadina a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru finalizarea lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii A3 Transilvania.

Licitația pentru acest lot al autostrăzii A3-Transilvania a fost lansată în august 2022, după ce în luna mai al aceluiași an, CNAIR a reziliat contractul semnat în 2020 cu grupul Selina, controlat de controversatul om de afaceri Beniamin Rus, pentru neexecutarea lucrărilor.

Asocierea Precon – Citadina a reușit să pună mâna pe contractul estimat inițial de autorități la valoarea de 877.77 de milioane de lei, după ce a făcut o ofertă de 785,21 milioane de lei (fără TVA), mult mai mică decât suma de 845.46 milioane de lei, licitată de compania internațională Strabag sau cea de 814.127 milioane de lei a liderului local Erbașu SA.

Practic, Precon a folosit aceiași metodă pe care grupul de firme Selina a aplicat-o în urmă cu trei ani, atunci când a reușit să pună mâna pe contractul pe care Beniamin Rus l-a pierdut anul trecut.

Pe 12.06.2020, Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor, firme componente ale grupului Selina, deținut de omul de afaceri bihorean Beniamin Rus au semnat cu CNAIR contractul pentru cei 28,55 km din Autostrada Transilvania urmând să fie proiectați în 6 luni și executați într-un an și jumătate cu 326 milioane de lei plus TVA. Deși, în 2017, CNAIR a estimat că acest contract are o valoare de 456 milioane de lei, trei ani mai târziu, grupul Selina a reușit să câștige licitația, după ce subevaluat grosolan lucrările necesare și a oferit 72% din preț.

După ce au semnat contractul cu statul, Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor, au început să invoce probleme majore în teren și diferențe față de expertiza CNAIR și au cerut suma de 130 de milioane lei în plus, ridicând astfel valoarea contractului la 456 milioane de lei, atât cât a fost estimat inițial de autorități. Din mai 2020 și până în august 2022, Trameco și celelalte două firme au ”reușit” să construiască doar 0,5% din autostradă, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții CNAIR să rezilieze contractul cu grupul Selina.

Măsura a fost contestată în instanță de grupul Selina, care după jumătate de an de procese a pierdut definitiv contractul și a primit interdicția de a mai participa la licitații publice timp de 3 ani. De asemenea, grupul de firme deținut de Beniamin Rus a fost obligat să achite și o penalizare de aproape 1 milion de euro.

Beniamin Rus nu a putut să accepte faptul că a pierdut contractul pentru finalizarea lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia și cu ajutorul firmei Precon a reușit în cele din urmă să își recapete ”gâsca cu ouă de aur”.

Beniamin Rus, omul care controlează din umbră firma Precon Transilvania

Precon Transilvania este o firmă relativ nouă, înființată în anul 2019, care are ca obiect de activitate lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. În acte, compania care tocmai a fost desemnată să finalizeze lucrările pe lotul Chiribiș – Biharia este deținută de omul de afaceri Ioan Eugen Hudriciu, în realitate însă ea este controlată de afaceristul Beniamin Rus.

Deși s-a tot vehiculat în presă o legătură între compania Precon și Beniamin Rus, nimeni nu a știut care este de fapt care este aceasta. România TV. net a aflat că puntea de legătură dintre Rus și firma de apartament care a reușit să îi învingă pe coloșii Strabag și Erbașu și să obțină contractul pentru autostrada A3-Transilvania este însuși Ioan Eugen Hudriciu, care în trecut a deținut funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al Trameco, din cadrul grupului Selina.

Iată că acum, statul, după ce anul trecut a luat contractul de aproximativ 160 de milioane de euro de la Beniamin Rus, i l-a dat pe tavă tot lui Beniamin Rus, un personaj controversat, acuzat în 2016 de procurorii DNA de spălare de bani și instigare de la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Concret, Beniamin Rus, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Oradea, Alexandru Kiss, și alți câțiva complici au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, în care a fost implicate societățile Selina şi Trameco, precum și o firmă din SUA prin intermediul cărora, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro.

Potrivit oamenilor legii, acești bani au fost mascați ca fiind plăți efectuate de către Selina pentru niște utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul companiei din SUA, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo, unul dintre complicii lui Rus. Chiar dacă societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost intermediată de firma paravan din Washington la prețuri urișe.

„Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beniamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro”, se arată într-un comunicat al DNA.

În ciuda acestor fapte penale, Tribunalul Oradea a decis pe 23 martie 2023, să îi achite pe Beniamin Rus și Alexandru Kiss, invocând un articol de lege care stipulează că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Astfel, Beniamin Rus și grupul Selina au ieșit curați ca lacrima din toată această poveste și între timp controversatul om de afaceri își va relua activitatea pe autostrada A3-Timișoara, prin intermediul Precon, de acolo de unde a lăsat-o.

Citește și Cum avansează lucrările la Autostrada Transilvania. Strabag și Geiger ar putea termina lucrările cu 8 luni mai repede decât era stabilit