Dosarul „Sparanghelul” a fost clasat. Aproape 2.000 de muncitori s-au îmbulzit pe Aeroportul din Cluj în aprilie. „Fapta nu există”

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a clasat dosarul "Sparanghelul" în care procurorii au făcut cercetări în cazul nerespectării măsurilor de siguranţă în cazul celor aproape 2.000 de persoane ce au plecat de pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" pentru a munci în străinătate. Anchetatorii au ajuns la concluzia că "fapta nu există".

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 13:58
Dosarul „Sparanghelul” a fost clasat. Aproape 2.000 de muncitori s-au îmbulzit pe Aeroportul din Cluj în aprilie. „Fapta nu există”

Un număr de 1.962 de persoane au aglomerat în aprilie, în plină stare de alertă, parcarea Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca pentru a ajunge cu 12 curse neregulate cu destinaţia Berlin, Dusseldorf şi Bade-Baden, ca urmare a acordării permisiunii pentru efectuarea curselor charter pentru transportul muncitorilor sezonieri.

Ludovic Orban a discutat cu Angela Merkel la telefon, la iniţiativa ei. Românii plecaţi la cules de sparanghel, printre temele abordate

Procurorii susţin că niciuna dintre persoane nu s-a îmbolnăvit şi nici nu a fost carantinată.

„Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constatat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca la data de 09.04.2020, nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C. pen. deoarece fapta sesizată nu există”, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, conform Agerpres.

Muncitori sezonieri români, umiliți pe plantaţiile din Germania. Autorităţile române trimit o aeronavă pentru a-i aduce în ţară

Procurorii susţin că nu au fost respectate normele de distanţare fizică, însă acest lucru nu a fost urmat de răspândirea infecţiei.

„Din probele administrate mai rezultă că, la data de 09.04.2020, în incinta Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca nu au fost respectate măsurile de distanţare fizică prevăzute de art. 3 alin 1. C.pen. din Ordonanţa militară nr. 1/2020 şi de art. 7 alin 1 din Ordonanţa militară nr. 3/2020, însă încălcarea acestor măsuri nu a avut ca urmare răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. În condiţiile în care nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea noului coronavirus nu a avut ca urmare răspândirea acestei boli, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin 2 C. pen., fiind incidente prevederile art 16 alin. 1 lit.b C.pr.pen., întrucât fapta nu întruneşte elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni, nefiind astfel prevăzută de legea penală”, au precizat procurorii.

„Operaţiunea sparanghelul”, anchetată în Parlament. E investigată plecarea românilor în Germania în timpul stării de urgenţă