Drama bunicilor noştri. Doamna Stana: „Ne e frică să mâncăm sau să aprindem un bec. Mai mult pe întuneric stăm”

Criza economică îi afectează mai ales pe bătrânii României, care fie nu au pensie, fie au venituri foarte mici, insuficiente pentru a lupta cu majorările de preţuri la alimente de bază şi utilităţi.

07 nov. 2022, 14:18

Stana Ștefan are 85 de ani și stă în Scărlătești, un sat din Buzău. Bătrâna și-a cumpărat câteva lemne, la sfârșitul verii, însă ar vrea să le bage pe foc cât mai târziu în iarnă. Acum, încălzește soba cu crengi adunate din curte, cât încă e cald afară.  Femeia povestește că niciodată nu a simțit lipsurile ca acum, din cauza scumpirilor.

Vouchere sociale. Veste bună pentru români, banii intră pe card înainte de Sărbători

”Să plătesc două milioane de lei  vechi factura la lumină? Dar ce fac eu, că am câteva becuri, un televizor! Traiul e scump tare. Pun plapuma aproape, că de acuma, să faci focul nu e bine.

Am dat 15 milioane de lei pe lemne, am adunat ban cu ban, am luat câteva lemne. Dacă facem două focuri, nu ne ajung o lună. O să fie belea cu lemnele, pentru că sunt scumpe.

Am adunat niște crengi, dar astea ne încălzesc pe noi? Nu ne scot crengile din iarna asta. Ne e frică să mâncăm, să aprindem un bec sau să mă mai uit și eu la un televizor.

Mai mult pe întuneric stăm” a spus bătrâna de 85 de ani pentru Adevărul. 

Doamna Stana nu vede nici în caloriferul electric o posibilă soluție, deoarece spune că deja ultimele facturi la curentul electric au ajuns de speriat. Spune că stă mai mult pe afară, cât e soarele pe cer, ca să facă economie la lemne și curentul electric.

Guvernul taie voucherele şi tichetele: „Sunt inutile, vom folosi resursele pentru a reduce costurile energiei”

„Ne e frică să mâncăm, să aprindem un bec sau să mă mai uit și eu la un televizor. Mai mult pe întuneric stăm”, ne spune bătrâna de 85 de ani.

Sunt peste 2,4 milioane de români ca doamna Stana, care așteaptă cu îngrijorare iarna. Mulți au fost deja îngenuncheați de crizele care au lovit în cascadă România și aşteaptă cu nerăbdare soluţii pentru a face faţă traiului din ce în ce mai greu.

Aproape de limita subzistenței este și doamna Ileana, o femeie singură, de 76 de ani, din Găvănești, sat al comunei buzoiene Săgeata. Se gândește cu teamă cum va supraviețui în iarna care se apropie. A strâns în curte câteva grămezi mici de lemne și crengi, pe care va încerca să le ardă cu economie.

„Mă rog la Dumnezeu să avem iarnă ușoară, că la câte lemne am o să îngheț în casă. O să fac economie cât pot, o să pun o plapumă, două, pe mine iar dacă am ce să mănânc, am; dacă nu, o avea grijă Dumnezeu și de mine”, spune bătrâna din Găvănești.

Vouchere sociale. Veste bună pentru români, banii intră pe card înainte de Sărbători

Românii care beneficiază de vouchere sociale de 250 de lei primesc o veste bună înainte de Crăciun şi Revelion.  „O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Iată care este graficul de virare a tranşei a patra de 250 de lei:  Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar de împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.