Drepturile pe care toți chiriașii din România trebuie să știe că le au. Foarte mulți proprietari le-au ignorat până acum

În România, din ce în ce mai mulți oameni stau în chirie, însă majoritatea chiriașilor nu își cunosc toate drepturile. Unii proprietari profită de acest lucru și încearcă să scape de obligații sau pur și simplu le ignoră pentru că oricum nu au fost niciodată trași la răspundere, cel puțin nu până acum.

25 mai 2023, 19:33
Drepturile pe care toți chiriașii din România trebuie să știe că le au. Foarte mulți proprietari le-au ignorat până acum
Drepturile pe care toți chiriașii din România trebuie să știe că le au. Foarte mulți proprietari le-au ignorat până acum

Drepturile pe care toți chiriașii din România trebuie să știe că le au. Chiriașii din țara noastră beneficiază de foarte multe drepturi de care nici măcar nu au auzit și de care proprietarii ar trebui să țină cont atunci când își dau locuințele spre închiriere.

 Citește și Un nou anunț imobiliar din Cluj ajunge viral. Ce pretenții are un proprietar de la chiriași

Drepturile pe care toți chiriașii din România trebuie să știe că le au

În general, relațiile dintre proprietari și chiriași pot fi tensionate din mai multe puncte de vedere. De exemplu, proprietarii care își oferă locuința spre închiriere au pretenția de la chiriași să își respecte toate obligațiile fără să țină cont că aceștia din urmă au și drepturi.

Cei care aleg să locuiască în chirie, în casa altcuiva, trebuie să știe foarte bine care le sunt drepturile. Codul Civil stabilește clar drepturile și obligațiile pe care atât chiriașii, cât și proprietarii le au.

Atunci când își dau locuințele spre închiriere, proprietarii trebuie să știe că renunță la dreptul de a mai folosi imobilul respectiv în perioada în care este locuit de un chiriaș.

Astfel, proprietarul nu mai are voie să intre în locuința sa cât timp este dată spre folosință altei persoane, în schimbul unei sume de bani. Acest lucru este bine stabilit în Codul Civil, însă, în ciuda acestui fapt, chiriașii se confruntă cu foarte multe probleme.

De exemplu, chiriașii se plâng adesea că proprietarii le fac vizite deseori, fără să îi anunțe invocând faptul că este casa lor și pot veni când își doresc.

Potrivit legii aflate în vigoare, această practică este total greșită și asta pentru că atunci când există un contract de închiriere, dreptul de folosință al proprietarului trece la chiriaș. Astfel, de fiecare dată când vrea să vină în vizită, acesta trebuie să anunțe.

„La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de timp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat. Când vinzi ceva, nu mai ai. Nu poate avea folosință și proprietarul, dar și chiriașul, așa încât trebuie înțeles clar că a avea drept de proprietate, uzufruct etc. nu înseamnă că poți intra acolo oricând. Nu mai e folosința ta, cât timp ai dat-o altcuiva. Nu se pot avea amândouă”, a declarat avocata Liliana Grădinaru, pentru avocatnet.ro.

Mai mult, proprietarul are voie să intervină doar în cazul situațiilor urgente.

De asemenea, dacă chiriașul se simte stânjenit de prezența acestuia, se poate considera chiar violare de domiciliu. Cel din urmă poate denunța contractul, pe motiv că nu poate folosi imobilul așa cum s-a înțeles de la bun început cu deținătorul acestuia.

„De exemplu, eu, ca proprietar, nu pot intra în verificarea imobilului peste chiriașul meu nici folosind cheia mea, nici spărgând ușa, nici deschizând-o dacă nu era încuiată; nu am voie decât cu acordul său. Nu am voie să îi deschid sertarele, să îl inspectez la duș pe neanunțate și să îi perturb, în orice mod, starea de siguranță pe care orice om trebuie să o simtă la adăpostul propriei case. Locuința unui om este locul în care el pune în siguranță capul pe pernă seara, unde nu se așteaptă de la străini să intre fără acceptul său”, a mai spus avocata.

 Citește și Dorian Popa, scandal cu niște chiriași turci: „Ei au furat lucruri și eu trebuia să le trimit niște flori?”