E OBLIGATORIU pentru toţi cei cu centrală termică. Bubuie factura dacă nu eşti atent la aceste detalii

Centrala termică trebuie să funcţioneze la parametri optimi pentru a nu consuma mai mult gaz şi pentru un randament sporit în calorifere.

11 dec. 2021, 08:43
E OBLIGATORIU pentru toţi cei cu centrală termică. Bubuie factura dacă nu eşti atent la aceste detalii

Centrala termică este cel mai puternic consumator de gaze dintr-o locuinţă. În condițiile exploziei prețurilor la energie în acest sezon, este important să putem economisi cât mai mulți bani la facturile la încălzire în următoarele câteva luni. Experții de la PlumbNation, din Regatul Unit, au întocmit o listă cu zece sfaturi esențiale pentru ca oamenii să se asigure că plătesc cât mai puțin pentru încălzirea locuinței în această iarnă, scrie Edinburghlive.

1. Actualizați-vă termostatul

Termostatul controlează temperatura casei, comunicând cu centrala. Termostatele, în special în casele cu sisteme de încălzire vechi, se pot degrada în timp. Asta poate duce la întârzieri în pornirea centralei sau la încălzirea casei la temperaturi mult mai mari decât e necesar.

Actualizarea termostatului ar putea oferi o mai mare precizie, prevenind risipa de energie și ajutându-ne să economisim mai mulți bani.
Greşeala care te poate costa sănătatea. De ce NU e bine să usuci hainele pe calorifer

2. Izolați-vă cât mai bine ușile și ferestrele

Unul dintre cele mai ieftine și mai eficiente moduri de a economisi energie și bani este să identificați în primul rând „zonele cu probleme”, adică pe unde poate pătrunde frigul. De la uși și ferestre și pînă la podea. De aceea, este bine să folosiți la ferestre și uși materiale izolante pe bază de silicon pentru a nu lăsa să mai intre aerul rece.

3. Puneți o haină sau două în plus

În loc să stați cu ochii pe termostat și pe cît de cald e în casă, n-ar strica să mai puneți o haină-două pe voi, pentru a regla temperatura corpului. Cu cât avem mai multe haine, cu atât centrala va rămâne mai puțin pornită, reducând factura la încălzire.
Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!

Draperiile și covoarele pot face diferența în economisirea banilor pentru încălzire. Dacă aveți o casă gata mochetată, atunci vă va ajuta natural la creșterea izolației. Dacă aveți parchet, investiți acum în materiale de bună calitate, cum ar fi un covor, care va contribui la prevenirea pierderii căldurii.

5. Coborâți termostatul cu 1°C

O factură mare la căldură poate fi corectată cu ușurință cu formula „reducere”. Reducând încălzirea cu doar 1°C, puteți economisi până la 10% din factură. Important: contrar credinței populare, reglarea termostatului la mai multe grade NU încălzește camera mai repede. Această metodă va face doar ca facturile să crească.

6. Curățați-vă caloriferele

Straturile de praf din calorifer pot împiedica circulația eficientă a căldurii. În consecință, caloriferele vor trebui să lucreze mai mult pentru a vă încălzi camera. Așa că acum e timpul să aruncați un ochi la calorifer și să-l mai curățați de praf.

7. Nu uscați hainele pe calorifer

Nu mai folosiți caloriferele pentru a usca hainele! Asta împiedică căldura să iasă și să încălzească camera, iar centrala trebuie să funcționeze într-un ritm mai mare, arzându-ne la buzunar. În plus, creșterea umidității aerului poate crea condens, generând probleme cu mucegaiul și umiditatea.

8. Verificați masca de calorifer

Dacă aveți o mască de calorifer, asigurați-vă că acesta este un bun conductor de căldură. O mască decorativă realizată din lemn este un conductor slab și poate împiedica dispersarea eficientă a căldurii.

9. Aerisiți caloriferele

Aerisirea caloriferului este esențială pentru a preveni scăderea eficienței, în urma pătrunderii aerului în sistemul de încălzire. Dacă acesta este cald în partea de jos, dar rece în partea de sus, e un semn că aerul e acolo și caloriferul trebuie aerisit.

10. Reparați-vă centrala

Dacă centrala este foarte veche, s-ar putea să nu funcționeze la fel de eficient ca pe vremuri. Centralele defecte pot crește substanțial factura de încălzire, deoarece vor trebui să lucreze mult mai mult pentru a vă aduce casa la temperatura dorită.

Informaţiile publicate de capital.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!

Centrala termică trebuie să funcţioneze la parametri optimi pentru a nu consuma mai mult gaz şi pentru un randament sporit în calorifere. Obligativitatea reviziei tehnice o dată la doi ani a redus accidentele, dar specialiştii recomandă ca revzia să fie făcută anual. În teorie, la fiecare doi ani, înainte să vină sezonul rece și să începi să dai drumul la căldură de la centrala termică, ar fi bine să faci o revizie la echipamente, să contactezi un profesionist. Din păcate, conform datelor agregate de Ariston Thermo România, numărul românilor care au făcut revizia în 2021 a scăzut cu nu mai puțin de 25%.

Potrivit estimărilor specialiştilor pe zona de service, numărul solicitărilor de intervenţie pentru verificări tehnice periodice sau revizii a scăzut, în 2020, pe fondul perioadei de lockdown, cu aproximativ un sfert faţă de anul anterior, 2019. În acest an, în contextul relaxării restricţiilor, numărul solicitărilor de intervenţii pentru revizie a început din nou să crească însă situaţia este departe de a fi una bună deoarece, inclusiv înainte de izbucnirea pandemiei, aceste activităţi erau realizate într-un procent foarte mic, adaugă specialiştii.

Ce trebuie să facă românii care au centrală termică de apartament. E obligatoriu!

„Pandemia a schimbat obiceiurile de consum. Pe de-o parte, odată cu restricţiile de circulaţie şi impunerea, în multe cazuri, a programului de lucru de acasă, oamenii au devenit mult mai preocupaţi de confortul propriului cămin, pentru că au petrecut mai mult timp în interiorul acestuia. Pe de altă parte, ei au devenit şi mai ezitanţi în interacţiunile fizice clasice, pe care le presupuneau anterior operaţiunile de verificare şi/sau revizie tehnică a centralelor”, a declarat Cătălin Drăguleanu, CEO Ariston Thermo România.

Pentru context, verificarea tehnică periodică este o operaţiune care se efectuează o dată la doi ani şi este obligatorie prin lege. Specialiştii Ariston Thermo România recomandă, însă, şi revizia anuală a centralei termice, ambele operaţiuni având rolul de a prelungi durata de viaţă a produselor şi optimiza performanţele. Scopul acestor operaţiuni este de a permite funcţionarea în siguranţă a centralelor termice, un lucru foarte important, de care depinde confortul zilnic al locuinţei și siguranța oamenilor din casă.

Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Cum trebuie să setezi centrala termică pentru a nu da contotul peste cap

„Lucrurile nu stăteau foarte bine nici înainte de pandemie, când statisticile indicau că sub 50% dintre români făceau operaţiunile anuale de mentenanţă a centralei. Acest lucru arată că există o lipsă de informare referitor la motivele pentru care această operaţiune periodică este necesară. În calitatea sa de lider al pieţei de centrale termice din România, Ariston Thermo România îşi propune să fie parte din demersurile de informare a populaţiei în această direcţie şi recomandă tuturor clienţilor săi să nu neglijeze verificarea tehnică periodică a centralelor termice pe care le deţin, pentru a putea beneficia de confort sporit, în siguranţă”, a adăugat Cătălin Drăguleanu.

Cât costă, cât durează și ce presupune verificarea tehnică periodică la centrala termică

O verificare tehnică la centrală costă între 150 și 200 de lei, iar durata întregii operațiuni este între 1,5 și 2 ore. Printre altele, aceasta include acţiuni de curăţare şi întreţinere a schimbătorului de căldură, de verificare sau refacere a reglajelor de ardere, schimbarea filtrelor de apă rece şi încălzire.

Banii cheltuiți pentru mentenanță și verificare sunt de fapt o investiție în confortul pe termen lung al locuinței.
Operațiunile de întreținere sunt necesare, inclusiv pentru modelele de ultimă generație, deoarece funcționarea acestora depinde și de agenți precum gazul, aerul, energia electrică sau agentul termic. Atunci când revizia nu este realizată anual, pot apărea depuneri, magnetită sau reziduuri în centrală, iar schimbătorul de căldură pierde din eficiență, respectiv putere. După o folosire intensă în timpul sezonului rece, tehnicienii observă că centrala termică pierde din putere, ceea ce înseamnă că produce o cantitate mai mică de apă încălzită.

Centrala termică în condensație, electrică sau convențională: care este mai rentabilă pentru români

Alegerea centralei termice este o situație pe care fiecare dintre noi o întâlnim. Toți ne dorim una de calitate, care să ne ofere confortul de care avem nevoie și să fie rentabilă. În funcție de spațiul în care dorim să folosim centrala, trebuie să ținem cont de unele detalii. Dimensiunea, designul si performanța, sunt aspecte definitorii în alegerea ei.

Opțiunile par să fie simple. În principiu, depinde foarte mult de existența sau inexistența unei rețele de gaze naturale.

Cele mai des întâlnite sunt centralele termice murale. Acestea sunt avantajoase datorită costului redus al investiției. Pe lângă asta, cheltuielile de exploatare sunt mici. Ca montaj, ele se aplică direct pe perete.

Specialiștii recomandă în schimb centralele termice în condensație. Acestea au o eficiență superioară centralelor convenționale. Ele recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urma arderii.

Experții consideră acest tip de centrală high technology. Dezavantajul vine de la faptul că ele necesită o investiție inițială mai mare. Pentru zonele fără rețea de gaze, există varianta de centrale care funcționează pe combustibil solid. Pentru un randament optim, e bine să se folosească lemne de esențe tari sau rășinoase.

Centrala termică electrică este foarte utilă pentru casele de vacanță. În locurile care nu trebuie încălzite permanent, acest tip de centrală este mai convenabil. Prețul de achiziționare este mai mic. În schimb generează costuri mai mari de exploatare, deoarece energia electrică este mai scumpă decât gazul natural.

În achiziționarea unei centrale, trebuie să ținem cont în principal de condițiile spațiului pentru care dorim să le instalăm.

Centralele termice pe gaz sunt cele mai des întâlnite datorită costurilor mici și montajului facil. Dar, dacă ținem foarte mult la siguranța noastră, ar trebui să luăm în calcul o centrală electrică. Una dintre cele mai importante criterii de alegere trebuie să fie în primul rând siguranța celor care o folosesc. Astfel, senzorii de detectare a gazului, a focului sau a fumului nu trebuie sa lipsească. De asemenea, o altă măsură importantă de prevenire a evenimentelor neplăcute este posibilitatea evacuării gazului. Atât timp cât suntem informați corect, piața producătorilor de centrale ne stă la dispoziție cu game variate de produse.