Emoţionant! Drumul Crucii şi patimile lui Iisus, refăcute pe Lipscani VIDEO

O trupă de actori a refăcut Vinerea Patimilor pe Strada Lipscani, din Centrul Vechi al Bucureştiului. Scenele de o duritate extremă i-au impresionat pe privitori, unii dintre ei având chiar lacrimi în ochi în timpul reprezentaţiei. Proiectul s-a bucurat şi de participarea actriţei Maia Morgenstern, care a interpretat-o pe Maria, la fel ca în filmul "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson.

RomaniaTV.net
13 apr. 2012, 19:56
Emoţionant! Drumul Crucii şi patimile lui Iisus, refăcute pe Lipscani VIDEO

Tinerii actori şi-au luat în serios rolurile şi au jucat cu mult dramatism fiecare scenă. Lovirea lui Iisus, Drumul sub povara Crucii sau Răstignirea le-au tăiat pur şi simplu respiraţia miilor de spectatori adunaţi în jurul actorilor.

Rolul lui Iisus a fost jucat de actorul Daniel Leş, care spune că i s-a îndeplinit un vis. În reprezentaţia de la Bucureşti, Leş a avut-o parteneră chiar pe Maia Morgenstern, actriţă care a jucat rolul Mariei în filmul „Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson.

Punerea în scenă a spectacolului a durat câteva luni. „Drumul Crucii” a fost refăcut în Centrul Vechi, pe strada Lipscani, iar Maia Morgenstern a intrat în rolul Fecioarei Maria. La Piteşti, rolul Mariei a fost jucat de o altă actriţă.

Sute de curioşi, printre care şi mulţi copii foarte mici, au fost atraşi imediat de spectacol, în ciuda scenelor de o duritate dusă uneori la extrem. Daniel Leş a apărut în mijlocul soldaţilor plin de sânge, cu părul încâlcit şi costumat într-o pânză. El a fost apoi lovit cu pumnii, picioarele şi bicuiul, îmbrâncit şi rostogolit pe stradă.

De lângă Banca Naţională a României, „Drumul crucii” a fost simulat de-a lungul străzii Lipscani, până la bulevardul Brătianu, la statuia Lupoaicei şi, ulterior, până la Biserica Curtea Veche, artistul Daniel Leş purtând în spate, pe tot acest drum, o cruce masivă din lemn, pentru a se identifica şi mai bine cu Iisus Hristos.

„Drumul crucii” a culminat cu momentul răstignirii lui Daniel Leş, în apropiere de Hanul lui Manuc şi Biserica de la ansamblul monumental Curtea Veche. Momentul a atras spaima unora dintre participanţi, care au crezut, pentru câteva momente, că Daniel Leş a fost bătut în cuie, precum Iisus Hristos, dar şi râsetele altor oameni, mai ales tineri, care au filmat sau fotografiat momentul final al evenimentului.

După ce Daniel Leş a fost ridicat pe cruce şi toată lumea a răsuflat uşurată văzând că acesta doar se ţinea cu mâinile de două piroane înfipte în lemn, a urmat momentul în care s-a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, iar unii oameni s-au închinat şi s-au uitat smeriţi spre cer. La finalul reprezentaţiei, Maia Morgenstern s-a retras discret, limitându-se să spună că ese un spectacol de stradă „impresionant, care se adresează direct omului”. „Fiecare trebuie să învăţăm că emoţia se poate transmite, că există oameni, artişti, care vor să aducă emoţie”, a adăugat actriţa.

„Nu vrem să prezentăm o scenetă bine lucrată, vrem doar să nu se uite ce s-a întâmplat acum 2.000 de ani”, a explicat Daniel Leş, care a precizat că majoritatea actorilor din scenetă sunt voluntari, doar unii fiind profesionişti.

Daniel Leş şi colegii săi au mai susţinut în acest an reprezentaţii similare la Piteşti, Baia Mare şi Lugoj.

Vezi AICI reprezentaţia de la Piteşti.