Esenţialul despre grăsimile bune şi cele rele

Deși avem tendința să evităm grăsimile în alimentație, nu orice grăsime este nocivă. În realitate, unele tipuri sunt benefice pentru sănătate.

RomaniaTV.net
27 dec. 2017, 10:36
Esenţialul despre grăsimile bune şi cele rele

Nutriționiștii fac distincția, în general, între 2 tipuri de grăsimi – cele bune și cele rele. „Există și un al treilea tip, cele cu adevărat nocive”, spune Adela Ciolocoi, nutriționist și dietetician.

Cele mononesaturate au efect protector

Acestea sunt grăsimile nesaturate, care reduc colesterolul rău LDL. Cele mai eficiente sunt grăsimile mononesaturate, prezente în uleiul de măsline și cel de rapiță, în nuci, alune, migdale, semințe și în avocado.

„Până la 40% din caloriile dietelor mediteraneene provin din grăsimi, în special din grăsimile mononesaturate, derivate mai ales din uleiul de măsline”, explică Adela Ciolocoi. Și grăsimile polinesaturate reduc colesterolul, dar cantitățile excesive pot crește riscul de îmbolnăvire, deci este recomandat să fie folosite cu moderație. Acest tip de grăsimi se găsesc în uleiul de porumb, în cel de șofran și în semințele de dovleac și cânepă, dar și în peștele oceanic gras.

Cele din pește se numesc grăsimi Omega-3 și, potrivit mai multor studii, protejează organismul de afecțiunile cardiace și unele forme de cancer. Unii cercetători au afirmat că, înlocuind grăsimile saturate cu cele nesaturate în proporție de numai 5%, reducem riscul unui infarct potențial fatal cu peste 40%.

Saturate, cu moderație

Grăsimile saturate se găsesc în carnea roșie, în unt, smântână și lactate nedegresate, dar și în multe uleiuri vegetale pe care le cumpărăm din magazine. Grăsimile saturate cresc valoarea colesterolului LDL, care îngroașă arterele și sporește riscul de boli cardiace. Este asociat, de asemenea, cu mai multe tipuri de cancer. De aceea, este bine să nu le consumăm în exces.

Evită-le pe cele trans!

Pe lângă acestea, mai există un tip de grăsimi rele, care se ascund în foarte multe alimente procesate: grăsimea trans. „Acestea sunt grăsimile cu adevărat nocive”, spune nutriționistul Adela Ciolocoi. „Cele mai periculoase sunt grăsimile trans false, cunoscute și sub denumirea de grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate.

Acestea au fost create de om și determină îngrășarea, cresc riscul de diabet, boli de inimă și cancer” Grăsimile trans se găsesc în alimentele fast-food, margarină, unele napolitane, biscuiți, fursecuri, pateuri și brânzeturi fermentate.  

Sfatul specialistului

Adela Ciolocoi, nutriționist și dietetician  

Grăsimile construiesc celule sănătoase, jucând un rol vital în alcătuirea membranei ce învelește fiecare celulă din corp. De asemenea, ajută la dezvoltarea creierului, furnizând componente structurale pentru mielină – stratul de fosfolipide ce înconjoară axonii neuronilor. Tot ele ajută corpul să folosească vitaminele A, D, E și K, produc hormoni, contribuie la sănătatea pielii, formează un înveliș protector pentru organe și ne dau energie.

Găsești 7 tipuri de grăsimi sănătoase AICI