Etapa a doua de vaccinare. Ce categorii de persoane intră în grupa de risc. Precizări de ultimă oră

În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 este inclusă populaţia la risc. Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare a făcut precizări de ultimă oră referitoare la persoanele care se încadrează în grupa de risc.

11 ian. 2021, 21:29
Etapa a doua de vaccinare. Ce categorii de persoane intră în grupa de risc. Precizări de ultimă oră
Etapa a doua de vaccinare

În etapa a doua de vaccinare este inclusă populația la risc, reprezentată de:

a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Etapa a doua de vaccinare. Ce afecţiuni sunt considerate cronice

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează următoarele afecțiuni:

 • Diabet zaharat
 • Obezitate
 • Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
 • Afecțiuni cardiovasculare
 • Afecțiuni renale
 • Afecțiuni oncologice
 • Afecțiuni pulmonare
 • Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
 • Afecțiuni hepatice moderate/severe
 • Afecțiuni autoimune
 • Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Lista lucrătorilor esenţiali care se vor vaccina în etapa a doua

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a precizat care sunt meseriile considerate esenţiale, care vor intra în etapa a doua a imunizării, după ce în prima au fost vizaţi lucrătorii din sistemul medical.

Citeste si Ministrul Sănătăţii spune când scăpăm de pandemie. Vlad Voiculescu: Este prima dacă când avem o șansă reală

Pe lângă vârstnici şi pacienţi cu boli cronice, în etapa a doua de vaccinare vor intra personalul din mass-media, poştaşi, preoţi şi alte persoane care, prin natura meseriei, iau contact cu publicul zilnic.

Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță la Digi24. Medicul a mai precizat că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Citeste si Unde se vor vaccina bucureştenii: puncte de vaccinare în spitale, dar şi în mall-uri, la Romexpo, la Circul Metropolitan şi Palatul Copiilor

 


loading...