Europarlamentarul Daniel Buda vrea o dezbatere în PE pe tema votului în diaspora

Europarlamentarul Daniel Buda cere autorităţilor europene să accepte o dezbatere pe tema votului în diaspora, pornind de la cazul României, pentru a se discuta şi eventual accepta, în timp, o practică unitară la nivelul Uniunii Europene prin care să se garanteze cetăţenilor respectarea dreptului la vot.

14 dec. 2014, 12:11
Europarlamentarul Daniel Buda vrea o dezbatere în PE pe tema votului în diaspora

Daniel Buda, copreşedinte al PNL Cluj, i-a solicitat duminică preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, care ‘s-a opus ca această dezbatere să aibă loc’, să ţină cont de faptul că românii merită o explicaţie.

‘Legat de ceea ce înseamnă votul din diaspora îi solicit lui Martin Schulz să nu se mai transforme într-un scut pentru Victor Ponta pentru ceea ce înseamnă dezbaterea în Parlamentul European votului din 12 şi 16 noiembrie pentru românii din diaspora. Am propus grupului PPE (Partidul Popular European – n.r.), care a acceptat să aibă loc o dezbatere în Parlament legat de neregularităţile votului din diaspora, dar, din păcate, Martin Schulz s-a opus ca această dezbatere să aibă loc. Îi atrag atenţia lui Martin Schulz că românii sunt cetăţeni europeni care au nevoie de explicaţii’, a afirmat Daniel Buda, într-o conferinţă de presă la Cluj, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, atât Parlamentul European, cât şi Comisia Europeană şi Consiliul European ar trebui să accepte o dezbatere asupra modalităţilor de vot pentru cei din afara graniţelor unei ţări, pentru ca, în timp, să fie posibilă adoptarea unei practici unitare prin care să se evite încălcarea drepturilor cetăţenilor.

Comisia Europeană nu poate să ignore ce s-a întâmplat în 12 şi 16 noiembrie, când cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene au avut drepturile încălcate, poate cel mai sfânt drept, acela de a vota. De aceea, cred că atât Comisia, cât şi Consiliul trebuie să aibă un punct de vedere şi această problemă trebuie să fie dezbătută în Parlamentul European. (…) Prin această dezbatere se poate da o greutate evenimentului, astfel încât Consiliul să aibă în vedere să nu se mai întâmple aşa ceva, că nu suntem numai noi cu probleme pe zona aceasta, mai sunt şi alte state. Să se creeze un cadru unitar la nivel european pentru ceea ce înseamnă exercitarea dreptului la vot’, a susţinut Daniel Buda.

El a adăugat că, deşi la nivelul conducerii Parlamentului European ideea dezbaterii nu a fost acceptată, va reveni cu această cerere în următoarea sesiune a PE.