Evaluare Naţională. Probă de Educaţie fizică, pe lângă Română şi Matematică la final de clasa a VIII-a- proiect

Absolvenții de gimnaziu ar urma să susțină și o probă de educație fizică, igienă, nutriție și fair play la Evaluarea Națională, pe lângă probele la Română şi Matematică.

19 feb. 2022, 14:02
Evaluare Naţională. Probă de Educaţie fizică, pe lângă Română şi Matematică la final de clasa a VIII-a- proiect

Educația fizică ar putea deveni probă obligatorie în cadrul examenului Evaluare Naţională. Un proiect de modificare a Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 în acest sens a fost depus la Senat.

Proiectul prevede că „la finalul clasei a II-a, fiecare şcoală, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, organizează şi realizează evaluarea competenţelor fundamentale: scris-citit şi matematică, competențe privind stilul de viață activ. Rezultatele evaluărilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate se comunică părinţilor elevilor şi constituie documente din portofoliul educaţional al elevului”.

De asemenea, „la finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe de evaluare a competențelor privind stilul de viață activ.
a) probă practică pentru evaluarea deprinderilor motrice dintr-o disciplină sportivă la alegere, prevăzută de programa școlară
b) proba teoretică pentru evaluarea cunoștiințelor de igienă personală, nutriție, fair-play.
Rezultatele evaluărilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi pentru preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor elevilor şi sunt trecute în portofoliul educaţional al elevului”, se mai arată în proiect.

Citeşte şi: Cum va arăta trimestrul III în următorul an școlar 2023-2024. Federaţia Părinţilor: „Când se va preda, consolida și evalua în 23 de zile de școală?”

Proba sportivă ar urma să fie inclusă şi la Evalurea Naţională de la finalul clasei a VIII-a.

„La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
f) o probă practică a deprinderilor motrice dintr o disciplină sportivă la alegere prevăzută de programa școlară, susținută în timpul anului școlar”, se mai arată în proiect.

„Educația fizică în cadrul evaluărilor naționale denumită: Competențe privind stilul de viață activ. Ne propunem trei obiective majore: conștientizarea importanței mișcării, alimentația sănătoasă, igienă!”, a anunţat senatorul PSD Bogdan-Constantin Matei, unul dintre iniţiatorii proiectului depus la Senat, pe Facebook.

Citeşte şi: Înscrierea în şcolile postliceale sanitare ar putea fi permisă doar celor care au luat BAC-ul – proiect

Senatorul PSD citează un studiu Eurobarometru potrivit căruia „mai mult de 63 la sută dintre români nu practică niciodată niciun tip de activitate sportivă şi doar 5 din 100 de persoane merg la o sală de sport.

„În România, doar 35 la sută dintre cei care practică o formă de exerciţii fizice o fac în mod conştient pentru sănătate, comparativ cu ţările nordice unde procentul celor care ştiu că sportul este pentru ei condiţia unui stil de viaţă sănătos ajunge până la 83 la sută.
Sedentarismul la nivel de țară, respondenții care au mai multe șanse să stea așezați timp de 2 ore și jumătate pe zi sau mai puțin sunt în România (31%), urmași de cei din Portugalia (23%), Cipru și Polonia (ambele cu 22%)”, se arată în studiul citat de senatorul Bogdan Matei.

În opinia senatorului PSD, „educaţia fizică din şcoală contribuie nu numai la buna condiţie fizică şi sănătate a elevilor, dar, de asemenea, ajută tinerii să facă şi să înţeleagă mai bine activitatea fizică, cu repercusiuni pozitive pentru întreaga lor viaţă. Cu atât mai mult, educaţia fizică din şcoală determină transferul unor cunoştinţe şi deprinderi ca spiritul de echipă şi fair-play-ul, cultivă respectul, conştientizarea socială şi asupra propriului corp, oferă o înţelegere generală a regulilor jocului, noţiuni pe care elevii le pot folosi ulterior mai prompt la alte discipline şcolare sau în situaţii de viaţă”.