EXCLUSIV | Cauzele principale ale creșterii colesterolului și ce poți face pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. ”Este foarte important”

Colesteroul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el. Însă, în situația în care acesta depășește anumite valori pot apărea probleme serioase. De exemplu, colesterolul mărit este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasculare. Iată sfaturile oferite de Gabriela Papazian-urdareanu, medic primar în Medicină generală.

01 apr. 2024, 12:21
EXCLUSIV | Cauzele principale ale creșterii colesterolului și ce poți face pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. ”Este foarte important”

Colesteroul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el. Însă, în situația în care acesta depășește anumite valori pot apărea probleme serioase. De exemplu, colesterolul mărit este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasculare.

Citește și Planta minune care scade colesterolul. Ceaiul preparat are proprietăți vindecătoare și încălzește organismul

Oamenii știu că acesta este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasclare. Cauza numărul unu de decese din țara noastră o reprezintă afecțiunile cardio-vasculare.

Gabriela Papazian-urdareanu, medic primar în Medicină generală, a vorbit în exclusivitate pentru România TV despre cauzele apariției colesterolului.

„Sunt multiple cauze, în primul rând așa numită colesterolamie familială, din familii, există familii care dacă străbunicii au avut, precis vor avea și copiii o tendință. Nu știu dacă numai asta e important, a doua cauză poate fi alimentația.

O alimentație nesănătoasă, bogată în grăsimi și hidrați de carbon, grăsimi de origine animală în special, și hidrat de carbon pentru că să nu uităm, colesterolul se formează la nivelul ficatului și acolo este convertit glucoza, deci partea de dulce sau hidrat de carbon pe care o mâncăm în grăsimi”, a spus Gabriela Papazian-urdareanu.

”Sunt persoane care au problemele acestea și sunt slabe”

Printre altele, aceasta a mai spus că acolo are loc procesul de transformare, de aceea și persoanele care mănâncă prea multe dulciuri se trezesc cu colesterolul crescut, dar și cei care mănâncă grăsimi în timp vor dezvolta o hiperglicemie în diabet zaharat.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre fructele care ajută la scăderea colesterolului. „Sănătatea din cămara” românilor

„Este foarte important nu numai să ne abținem de la mâncat grăsimi animale dar și de a mânca în exces produse făinoase și zaharuri. În același timp nu aș omite stresul, stresul de zi cu zi care e responsabil de creșterea colesterolului și am observat tot mai multe cazuri în ultimii ani.

Sunt persoane care dezvoltă dislipidemii sau hipercolestermii de stres pentru că au o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos, cu toate acestea au creșterea colesterolului mai ales în perioada în care au trecut prin anumite încercări și mult stres. E foarte important pentru că doar o treime din colesterol se crește în momentul în care mănânci, adică din alimentație”, a mai spus medicul la România TV.

În concluzie, poți avea aceste afecțiuni chiar dacă nu ai probleme cu greutatea.

„Sunt multe persoane care au problemele astea deși sunt slabe. E adevărat că persoanele cu tendință la obezitate au un risc mai mare de a dezvolta acel sindrom metabolic, manifestat prin creșterea colesterolului”, a concis Gabriela Papazian-urdareanu, la România TV.