EXCLUSIV | Cauzele principale ale creșterii colesterolului și ce poți face pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. ”Este foarte important”

Colesteroul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el. Însă, în situația în care acesta depășește anumite valori pot apărea probleme serioase. De exemplu, colesterolul mărit este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasculare. Iată sfaturile oferite de Gabriela Papazian-urdareanu, medic primar în Medicină generală.
Filip Stan
01 apr. 2024, 12:21
EXCLUSIV | Cauzele principale ale creșterii colesterolului și ce poți face pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. ”Este foarte important”

Colesteroul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el. Însă, în situația în care acesta depășește anumite valori pot apărea probleme serioase. De exemplu, colesterolul mărit este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasculare.

Citește și Planta minune care scade colesterolul. Ceaiul preparat are proprietăți vindecătoare și încălzește organismul

Oamenii știu că acesta este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasclare. Cauza numărul unu de decese din țara noastră o reprezintă afecțiunile cardio-vasculare.

Gabriela Papazian-urdareanu, medic primar în Medicină generală, a vorbit în exclusivitate pentru România TV despre cauzele apariției colesterolului.

„Sunt multiple cauze, în primul rând așa numită colesterolamie familială, din familii, există familii care dacă străbunicii au avut, precis vor avea și copiii o tendință. Nu știu dacă numai asta e important, a doua cauză poate fi alimentația.

O alimentație nesănătoasă, bogată în grăsimi și hidrați de carbon, grăsimi de origine animală în special, și hidrat de carbon pentru că să nu uităm, colesterolul se formează la nivelul ficatului și acolo este convertit glucoza, deci partea de dulce sau hidrat de carbon pe care o mâncăm în grăsimi”, a spus Gabriela Papazian-urdareanu.

”Sunt persoane care au problemele acestea și sunt slabe”

Printre altele, aceasta a mai spus că acolo are loc procesul de transformare, de aceea și persoanele care mănâncă prea multe dulciuri se trezesc cu colesterolul crescut, dar și cei care mănâncă grăsimi în timp vor dezvolta o hiperglicemie în diabet zaharat.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre fructele care ajută la scăderea colesterolului. „Sănătatea din cămara” românilor

„Este foarte important nu numai să ne abținem de la mâncat grăsimi animale dar și de a mânca în exces produse făinoase și zaharuri. În același timp nu aș omite stresul, stresul de zi cu zi care e responsabil de creșterea colesterolului și am observat tot mai multe cazuri în ultimii ani.

Sunt persoane care dezvoltă dislipidemii sau hipercolestermii de stres pentru că au o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos, cu toate acestea au creșterea colesterolului mai ales în perioada în care au trecut prin anumite încercări și mult stres. E foarte important pentru că doar o treime din colesterol se crește în momentul în care mănânci, adică din alimentație”, a mai spus medicul la România TV.

În concluzie, poți avea aceste afecțiuni chiar dacă nu ai probleme cu greutatea.

„Sunt multe persoane care au problemele astea deși sunt slabe. E adevărat că persoanele cu tendință la obezitate au un risc mai mare de a dezvolta acel sindrom metabolic, manifestat prin creșterea colesterolului”, a concis Gabriela Papazian-urdareanu, la România TV.

DailyBusiness
Angajații care primesc simultan pensie și concediu medical din 1 decembrie. Un drept istoric oferit pentru prima oară!
Spynews
Singura declarație oferită de soția lui Helmut Duckadam după moartea fostului portar. Când și unde oamenii apropiați vor putea să îi aducă un ultim omagiu
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Foto cutremurător! Ultimele imagini cu Helmut Duckadam făcute cu doar câteva zile înainte să moară
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit acum despre alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Doliu uriaș! A murit Helmut Duckadam. „Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani
DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
De ce ar fi intrat unul dintre fiii Adrianei Bahmuțeanu pe site-uri periculoase! Vedeta a ieșit nervoasă de la noul termen
Spynews
Ultimul mesaj al lui Helmut Duckadam înainte să moară. Reacția lui Meme Stoica, după ce fostul portar s-a stins din viață
Evz.ro
Noi detalii despre moartea lui Helmuth Duckadam. Lua și 18-22 de pastile pe zi
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
kanald.ro
BREAKING NEWS | Helmut Duckadam a murit la 65 de ani!
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
stirilekanald.ro
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
substantial.ro
Regimul lui Bashar al-Assad sub presiune în urma ofensivei opoziției siriene
MediaFlux
ȘOC TOTAL după RENUMĂRAREA VOTURILOR! S-a SCHIMBAT CLASAMENTUL din PRIMUL TUR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991